China Telecom, China Mobile ve China Unicom şirketlerinin hisseleri New York borsasında liste dışı bırakıldı. 3 Çinli şirket, New York borsasında işlem görmeyecek. Bunun yanı sıra, China Telecom’un Çin’deki borsaya dönme başvurusu kabul edildi.

Adı geçen 3 şirket 7 Mayıs akşamı ayrı ayrı açıklama yaparak, New York borsasının kararı nedeniyle ABD’deki borsalardan ayrılacaklarını duyurdu.

New York borsası, geçen yılın son gününde söz konusu 3 şirketi listeden çıkarma işlemlerini başlattığını açıklamıştı. 1 hafta sonra yeni bir açıklama yaparak 3 Çin telekom şirketini listeden çıkarma planını iptal ettiğini kaydetti. Ancak bir süre sonra tekrar ilgili işlemleri başlatma kararı alındığı açıklandı.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu sözcüsü, 3 Ocak’ta yaptığı değerlendirmede, New York borsasının, ABD yönetiminin sözde 3 Çinli şirketin “Çin ordusuyla bağlantılı olduğu” gerekçesiyle yayımladığı idari kararname üzerine söz konusu kararı aldığına dikkat çekti. Sözcü, bu kararın ilgili şirketlerin somut durumu ve küresel yatırımcıların yasal hakları görmezden gelerek, normal piyasa kuralı ve düzeni bozduğunu vurguladı.

3 Çinli şirket, New York borsasıyla temasları sürdürerek kararın tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulundu. Ancak borsa yönetimi, 3 Çin şirketini listeden çıkarmada ısrar etti.

Telekom analisti Fu Liang’a göre, 20 yıl önce küresel menkul kıymetler borsaları çok gelişmiş değildi. 3 Çinli telekom şirketi Hong Kong’da işlem gördükten sonra Amerikan depozito makbuzu ADR yöntemiyle, küresel yatırımcıların New York borsasında işlem yapmalarını desteklemeye başladı, yabancı yatırımcılar New York borsasında 3 Çin şirketinin hisselerini alabiliyordu. Bugün 3 şirketin ADR sistemi finansman sağlama fonksiyonunu yitiriyor, miktarı da fazla değil. Hatta borsanın finansman sağlama işlevi azalıyor, Çinli şirketlerin ABD’deki borsalarda karşı karşıya bulunduğu riskler artıyor.

New York borsasının 3 Çinli şirketi listeden çıkarma kararını açıklamasından sonra 3 şirketin ADR miktarı da büyük boyutta azaldı.

Fu Liang, ADR yönteminin 3 Çin şirketine finansman desteğinin yok denecek kadar az olduğunu ve Çin’in ana kesiminde ve Hong Kong’daki borsalarda işlem görmelerinin yeterli olacağını savunuyor.

China Telecom, 17 Mart’ta yaptığı açıklamda, Shanghai borsasında işlem görme kararı aldıklarını duyurdu.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı