CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıka, Bursa Osmangazi Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın'ın 'haremlik selamlık' oturma düzeni talimatı hakkında suç duyurusunda bulundu. Nazlıaka, Haydar Akın'ın “ayrımcılık yasağına aykırı talimat vermek” suçundan yargılanmasını talep etti. Nazlıaka, suç duyurusu dilekçesini, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.
Nazlıaka, Bursa Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın’ın 22.03.2022 tarihinde, öğretmenlere gönderdiği imzalı duyuru metni ile kız öğrencilerle kız öğrencilerin, erkek öğrenciler ile erkek öğrencilerin denk geleceği şekilde oturma düzeni uygulanması “gerektiği” talimatını yargıya taşıdı. Nazlıaka, “Bu talimat alenen cinsiyetler arası ayrımcılık içermektedir” dedi. 
Nazlıaka, dilekçesinde, “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7. maddesine atıfta bulunarak, “ ‘Devlet memurları ... görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar ...’ şeklindeki düzenleme ile kamu hizmetini alanlara yönelik ayrımcılığı yasaklamıştır” ifadelerini kaydetti. 
Dilekçede birçok uluslararası sözleşmenin ayrımcılığı yasakladığının altını çizen Nazlıaka, şunları belirtti:
“Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 2. maddesi, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 2. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesi, Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nin 2. maddesi yer almaktadır. Bu ve diğer sözleşmelerde taraf devletler, kendi ülkelerinde yaşayan ve yetkisi altında bulunan herkese ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka fikir, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğum vb. statüler bakımından hiçbir ayrım gözetmeksizin ilgili sözleşmelerde tanınan hakları sağlamakla ve bu haklara saygı göstermekle yükümlüdür.
Ayrıca, Anayasa’nın 10. maddesinin ilk fıkrasına göre ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’.
Anayasa Mahkemesi bir kararında, ‘hukuksal durumları aynı olanlar arasında haklı bir nedene dayanmayan ayrım yapılamaz, ancak haklı neden varsa bazı kişiler başka kurallara bağlı tutulabilir’ demiştir.”
Nazlıaka, ayrımcılık yasağına aykırı talimatlar veren Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın hakkında gereken cezanın verilmesi için soruşturma açılmasını talep etti.


Hibya Haber Ajansı