NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afgan liderlerini "trajedi" için suçladı ve ittifakın Afganistan'daki Taliban zaferinin hızına şaşırdığını söyledi.

Salı günü Brüksel'den gazetecilere video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Nihayetinde, Afgan siyasi liderliği Taliban'a karşı durmayı ve Afganların umutsuzca istediği barışçıl çözümü elde etmeyi başaramadı" dedi.
“Afgan liderliğinin bu başarısızlığı, bugün tanık olduğumuz trajediye yol açtı.”

Sözleri, Taliban'ın Afganistan'daki büyük zaferlerinin güvenlikle ilgili sonuçlarını tartışmak üzere Salı günü NATO elçilerinin toplantısına başkanlık etmesi sonrasında geldi.

NATO, 2003'ten beri Afganistan'daki uluslararası güvenlik çabalarına öncülük ediyor, ancak ulusal güvenlik güçlerinin eğitimine odaklanmak için 2014'te muharebe operasyonlarını sonlandırdı.

Stoltenberg'e göre, ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından müttefikler zor bir seçimle karşı karşıya kaldı.

Müttefikler, ayrılırlarsa veya misilleme saldırılarına maruz kalırlarsa Taliban'ın ülkeyi geri almasına izin verme riskinin ve bunu yaparlarsa yeniden savaşa girme ihtiyacının farkında olduklarını söylediler.

Stoltenberg, ittifakın kendisine sorması zor sorular olduğunu da sözlerine ekledi. “Yirmi yılı aşkın süredir yaptığımız önemli yatırımlara ve fedakarlıklara rağmen, çöküş hızlı ve ani oldu” dedi.

Afgan silahlı kuvvetlerinin Taliban saldırısıyla nasıl zayıfladığına değinen Stoltenberg, "Sürpriz, çöküşün hızı ve ne kadar çabuk gerçekleştiğiydi."

'Gece gündüz çalışıyoruz'
Stoltenberg, ittifakın şu anda NATO'nun kalan sivil personelinin ve Afganistan'daki Afgan personelinin güvenliğini sağlamak için çalıştığını söyledi.

Taliban isyancıları, Batı destekli hükümet ve ABD ve NATO tarafından eğitilmiş güçler tarafından direnişin çökmesinin ardından hafta sonu Afgan başkentini ele geçirdi.


Batılı büyükelçilik personeli, Müttefiklerin geri çekilmesini korumak için görevlendirilen ABD birliklerinin artçı koruması altında şehrin havaalanına taşındı.

İttifak üyelerinden üst düzey NATO diplomatları toplantısı sonrasında Stoltenberg, "NATO, Kabil Uluslararası Havalimanı'ndaki operasyonları sürdürmek için 24 saat çalışıyor." Dedi. Söz konusu.

“Yaklaşık 800 NATO sivil personeli, hava trafik kontrolü, yakıt ve iletişim dahil olmak üzere çok zorlu koşullar altında kilit işlevleri yerine getirmek için kaldı.”

Ayrıca, havalimanının güvenliğinin sağlanmasında hayati bir rol oynadıkları için başta Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık olmak üzere NATO müttefiklerinin askeri güçlerine teşekkür etmeme izin verin."

Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki üst düzey sivil temsilcisi Büyükelçi Stefano Pontecorvo'nun NATO personeli ve Afgan personelinin "tahliyesini koordine etmek ve kolaylaştırmak için" havaalanında kalacağını söyledi.

"Taliban, havaalanından ayrılmak isteyenlerin yanı sıra açık yollar ve sınır geçişlerinden güvenli bir şekilde ayrılmalarına saygı göstermeli ve kolaylaştırmalıdır" dedi.

"Bütün Afgan erkekleri, kadınları ve çocukları güvenlik ve haysiyet içinde yaşamayı hak ediyor."

(Dış Basın)