2020 gerçekleştirilen genel seçimde hile yapıldığı gerekçesiyle ülkede siyasi kriz yaşanmaya başlandı. Ülkede siyasi gerilimin yükselmesiyle birlikte ordu 1 Şubat'ta yönetime el koydu.

Askeri cunta, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alarak bir yıl geçerli olmak üzere olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar halkı, askeri darbeden bir hafta sonra demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlayarak sokkalara göküldü. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 320 gösterici hayatını kaybederken ölümlerin daha da artabileceği düşünülürken gözaltındaki üst düzey yetkililerin mahkemedeki yargılanmaları devam ediyor. 

Myanmar Güzellik Kraliçesi Çağrı Bulundu

Myanmar Güzellik Kraliçesi Han Lay, darbeden sonra yaşanan şiddet olaylarının sona ermesi için, "Lütfen bizi kurtarın" çağrısı yaptı. 

Lay, bir basın kuruluşuna yaptığı açıklamada dünyaya seslenerek Myanmar halkı için destek çağrısında bulundu. Çok sayıda sivilin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği belirten Lay, kurtarılmayı beklediklerini ifade etti.