Myanmar'daki askeri darbede seçilen hükümette iktidara gelen ordunun, darbe karşıtı protestolarda silahlı müdahale sırasında öldürülen sivillerin cesetlerini halkı sindirmek ve korkutmak için kullandığı belirtildi.
Askerlerin evleri basarak gençlerin bir kısmını bilinmeyen yerlere götürdükleri, birkaç gün sonra gençlerin cesetlerini evlerinin önüne atarak ailelerine korku aşılamaya çalıştıkları kaydedildi.
Bazı durumlarda Myanmar ordusunun protestolar sırasında öldürülen sivillerin cesetlerini ailelerinin haberi olmadan gece yarısı yaktığı görüldü.
Çalışma, bazı sivillerin cesetlerinin askeri hastanelerde rehin tutulduğunu ve akrabalarının cesedi almaları için onlara rüşvet vermek zorunda kaldığını ortaya çıkardı.
Nick Cheesman, Myanmar ordusu tarafından sivil vücutların bir sindirme ve sindirme aracı olarak kullanılmasını değerlendiriyor"; "Bu tipik bir devlet terörizmidir" dedi.
Myanmar'ın ordusu, 8 Kasım 2020'deki seçim sahtekarlığı iddialarının ve ülkedeki artan siyasi gerginliğin ardından 1 Şubat'ta iktidarı ele geçirdi.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve dışişleri bakanı Aung San Su Chii de dahil olmak üzere iktidar partisinin birkaç yetkilisini ve liderini gözaltına aldı ve bir yıllığına OHAL ilan etti.
Darbecilere karşı Myanmar ordusunun müdahalesi sonucu en az 827 kişi öldü.
Gözaltındaki yüksek rütbeli hükümet yetkilileri askeri mahkemede yargılanmaya devam ederken, ülkede büyük çaplı gösteriler sürüyor.