İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınlarına ilişkin, ''Yangınla mücadele sadece yangını söndürmeden değil, topyekün ormanı koruma, iklim değişikliyle mücadele ve toplumsal bilinçlenmeden geçmektedir.'' dedi.

Son dönemde kamuoyunu oldukça meşgul eden orman yangınlarını kontrol altına alma ve söndürme çalışmaları binlerce kişinin katılımı ile gece gündüz demeden sürdürülüyor.

Prof. Dr. Ünal Akkemik, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, orman yangınlarının Akdeniz havzasında milyonlarca yıldan bu yana devam eden bir doğa olayı olduğunu dile getirdi.

Bunun, milyonlarca yıl önce yaşamış olan bazı taşlaşmış ağaç gövdelerindeki yangın izlerinden anlaşıldığını aktaran Akkemik, insan faktörünün devreye girmesiyle  yangınların sayısı ve sıklığında belirgin bir artış olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Akkemik, bu nedenle yangınların önüne geçmenin mümkün olmadığını, ancak sayısının azaltılabileceğini ifade ederek, ''Yangın öncesinde toplumsal bilinçlendirme çalışmalarına çok daha fazla ağırlık verilmelidir. Bilinçlendirme sadece yol kenarlarına tabela asmaktan öteye geçmeli ve bu konuda sosyolojik araştırmalar yaparak, bilimsel yöntemlerle bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmelidir.'' dedi. 

Yangın sonrasıyla ilgili olarak, söndürme çalışmalarında Türkiye'nin başarılı ülkeler arasında olduğunu belirten Akkemik, şöyle konuştu:

''Özellikle özverili olarak çalışan orman mühendisleri ve yangın işçileri ile çoğu yangın büyümeden söndürülmektedir. Yangınları önlemenin yolları çok çeşitli olup, başta ormanların taş-kum, maden ocağı, HES, RES, kamu yatırımları ve geçtiğimiz hafta çıkan Cumhurbaşkanı kararıyla turizm yatırım alanı olarak görülmesi gibi uygulamalar yangınların da ana nedenlerinden bazılarıdır. Çünkü orman alanlarına bu şekilde çok daha fazla insan girmektedir. Bu konuda önce devletin önlem alması, yangınla mücadeleyi sadece yangın söndürme olarak değerlendirmemesi ve toplumu bilinçlendirmesi gereklidir.'' 

Prof. Dr. Akkemik, en büyük tehlikelerden birinin de giderek artan sıcak dalgaların şiddeti ve süresinin uzaması olduğunu, bu durumun hem yangınların sayısını, hem de yanan alan miktarını artırdığına işaret ederek, ''O nedenle, yangınla mücadele sadece yangın söndürme değil topyekün ormanı koruma, iklim değişikliyle mücadele ve toplumsal bilinçlenmeden geçmektedir.'' ifadesini kullandı.

Mehmet Bayer

Hibya Haber Ajansı