Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, yerel güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyinde kargaşa yaratan savaşçılarla mücadele etmesine yardımcı olmak için yaklaşık 1000 askeri görevlendirdiği Mozambik'e geldi.

Analistler, yerel siyasi, dini ve ekonomik hoşnutsuzluğa dayanan yerel olarak Al-Shabaab olarak bilinen silahlı bir grubun saldırılarının Ekim 2017'den bu yana Cabo Delgado eyaletinde istikrarlı bir şekilde arttığını söylüyor. Saldırılarda yarısı sivil olan 3.306'dan fazla kişi öldü ve Son dört yılda en az 800.000 yerinden edildi.

Temmuz ayında Ruanda, gaz zengini eyalette kötüleşen çatışmadan bunalan Mozambik ordusuna takviye sağlayan birkaç Afrika ülkesinden ilkiydi. Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) adlı bölgesel bloktan bir güç de kuzey Cabo Delgado'da devriye geziyor.

Kagame Cuma sabahı eyalet başkenti Pemba'ya indi ve Mozambikli mevkidaşı Filipe Nyusi tarafından karşılandı. İki lider eyalette konuşlanmış Ruanda askerleriyle bir araya gelerek birer konuşma yaptı.


Ortak basın toplantısında Kagame, Ruanda birliklerinin şiddet nedeniyle tahrip olan bölgelerin güvenliğini sağlamaya ve yeniden inşa etmeye yardımcı olacağını söyledi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)