Resmi bir açıklamaya göre, Hamas siyasi büro üyesi Ezzat el-Rashq, İsrail basınında grubun perşembe günü ateşkes anlaşmasına ilişkin haberler olduğunu iddia ettiği haberleri yalanladı.
"Ateşkes için herhangi bir anlaşma veya belirli zamanlama sağlanamamıştır." diyen Al-Rashq, arabulucuların çabalarının ciddi ve ısrarlı olduğunu vurguladı.
Hamas yetkilisinin açıklamaları, çok sayıda İsrail medya kuruluşunun Mısır'ın İsrail ile Hamas arasında perşembe günü sabah 6'da yürürlüğe giren bir ateşkes girişimi önerdiğini söylemesinin ardından geldi.
İsrailli yetkililer tarafından ateşkes görüşmelerine ilişkin resmi bir doğrulama yapılmazken, üst düzey bir İsrailli yetkili Haaretz'e beklenmedik bir gelişme yaşanmaması halinde perşembe günü ateşkes beklendiğini söyledi.
Yetkili, "Kesin bir sonuç yok ve olmayacak da." dedi.
Mısır'ın arabuluculuk çabalarına aşina bir diplomatik kaynak basına verdiği demeçte, görüşmelerin hala devam ettiğini ve böyle bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.
Önerilen ateşkesle ilgili çelişkili haberler, Mısırlı bir yetkilinin Kahire'nin ateşkes anlaşmasına varmak için Filistin ve İsrail tarafları ve tüm aktif taraflarla yoğun görüşmeler yaptığını söylemesinden saatler sonra geldi.
Mısır'ın İngiltere Büyükelçisi Tareq Adel’in basına verdiği röportajda, Mısır hükümetinin, İsrail'in kutsal oruç ayı Ramazan ayında Doğu Kudüs ve Şeyh Cerrah mahallesinde yaşanan tırmanışların ardından Filistinliler ve İsrailliler arasında son zamanlarda artan şiddetin yankıları konusunda uyardığını söyledi.
Büyükelçi, İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere tüm aktif ortakları ateşkes anlaşmasına varılmasında rol oynamaya çağırdı.
Filistin topraklarında ve İsrail'de öldürülen sivillerin sayısının artması ışığında ateşkesin Mısır için birinci öncelik olduğunu söyledi.
Bu, Mısır'ın geçen haftadan bu yana şeritte tırmanırken ateşkese arabuluculuk yapmaya yönelik en azından ikinci girişimi.
Gazze'de derhal ateşkes sağlanması için İsrail'e gönderilen Mısırlı bir heyet, İsrail'in Kahire'nin ateşkes için arabuluculuk çabalarını reddetmesi üzerine perşembe günü geç saatlerde ayrıldı.
O tarihte basına konuşan kaynaklar, Mısır heyetinin İsrail'in genişletilmiş askeri operasyonuna itiraz esnasında perşembe günü geç saatlerde Tel Aviv'den ayrıldığını söyledi.
Kaynaklar, Mısır heyetinin İsrail'e Kahire tarafından izlenecek ve koordine edilecek bir yıllık bir ateşkes önerdiğini belirtti.
Aynı heyet Gazze Şeridi'nde Hamas yetkilileriyle görüşmüş, daha sonra kara yoluyla İsrail'e geçmişti.
Gazze'de yaklaşık 217 kişi hayatını kaybederken, İsrail'in geçen haftadan bu yana saldırganlığını artırmasının ardından ölü sayısı 1500'e yükseldi.
İsrail'de ölü sayısı 12 olurken, en az 300 yaralı var.
Geçen hafta başlayan çatışmalar, Hamas'ın İsrail polisinin El Aksa Camii yakınlarında Filistinli protestoculara yönelik düşmanlıklara misilleme olarak Kudüs ve Tel Aviv'e roket atmasının ardından 2014'ten bu yana en ciddi çatışma olarak kabul ediliyor.