Uzmanlar, mevsimsel depresyonun bir tür depresyon olduğunu belirterek, kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Mevsimsel depresyonun en yaygın semptomlarının artan uyku ihtiyacı ve gündüz ağırlığı, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı veya diğer fiziksel problemler, odaklanma ve düşünmeyle ilgili problemler olduğu belirtilmektedir. Belirtiler arasında cinsel istek azalması, hamur işleri ve tatlılar gibi kan şekerini artıran yiyecekler yemek ve kilo alma yer alır.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Sera Elbaşoğlu, mevsimsel depresyon hakkında bilgi ve tavsiyeler verdi.

Uzman Psikolog Sera Elbaşoğlu, mevsimsel depresyonun bir depresyon türü olduğunu belirterek, “Sebebi net olmamakla birlikte, sonbahar ve kış aylarında günlerin daha kısa ve daha az gün ışığının, bazı kimyasal değişiklikler yaparak depresyon belirtilerine neden olduğu düşünülmektedir. beyin. Ayrıca mevsimsel depresyonun uyku ile ilişkili bir hormon olan melatonin ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Mevsimlerin ve gün ışığının insan üzerinde pek çok fizyolojik ve psikolojik etkisi vardır. "dedi.

Kadınlarda daha yaygın

Elbaşoğlu, iki tür mevsimsel depresyon olduğunu belirterek, “Birincisi sonbahar sonu veya kış başında başlayan ve yazın hafifleyen; ikincisi, ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında başlayan, çok daha az yaygın olan türdür. Hastalığın semptomları her yıl benzer zamanlarda ortaya çıkar ve benzer zamanlarda hafifler veya düzelir. Genellikle yetişkinlikte başlayan bu tür depresyon kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. " dedim.

Bu semptomlara dikkat edin!

Mevsimsel depresyonun en yaygın semptomlarına dikkat çeken Sera Elbaşoğlu, “En sık görülen semptomlar artan uyku ihtiyacı ve gündüzleri ağırlık hissi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı veya diğer fiziksel problemler, odaklanma ve düşünmeyi iyileştirme sorunlarıdır. , tekrarlayan ve olumsuz düşünceler, İş ve mesleklerde ilgi ve zevk kaybı, geri çekilme, sinirlilik, kaygı, mutsuzluk, suçluluk, çaresizlik, cinsel arzunun azalması, hamur işleri, tatlılar gibi kan şekerini hızla yükselten ve kilo alan yiyeceklere yönelme. " konuştu.

Güneş ışığı semptomları azaltabilir

Bu iki tür depresyonun tedavisinin genel olarak farklılık gösterdiğini kaydeden Sera Elbaşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Güneş ışığı almak semptomların azalmasına katkıda bulunabilir. Bu mümkün değilse hastanelerde kontrollü bir şekilde, belirli aralıklarla ve periyotlarla özel bir ışık tedavisi yapılabilir. Psikoterapiler, depresif belirtilerin artmasında etken olan bazı çarpık düşünceleri değiştirerek ve kişilerarası iletişim yönetimini geliştirerek kişinin stres ve depresif duygularla baş etmesine yardımcı olabilir. Antidepresanlar gibi bir akıl sağlığı uzmanı tarafından reçete edilen ilaçlar, mevsimsel depresyona yol açabilecek kimyasal dengesizliği düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu tedavi seçeneklerinden biri veya birkaçı, bir ruh sağlığı uzmanı tarafından kişiye özel ayarlanabilir. "

Mevsimsel depresyon bir hastalık olarak kabul edilmelidir.

Mevsimsel depresyon veya her türlü depresyon için kişinin yapabileceği pek çok şey olduğunu kaydeden Sera Elbaşoğlu, “Yukarıda sıralanan belirtiler kişiyi hareketsiz kılar ve günlük aktivite seviyesini en aza indirir. Mecbur kalmadıkça bir şeyler yapmak zordur. Bazen insanlar gerekli sorumlulukları bile yerine getiremezler. Fiziksel yorgunluk, isteksizlik, keyif alamama, umutsuzluk, hiçbir şeyin değişmeyeceği, gelişmeyeceği hissi çok güçlü olabilir ve kişiyi güne başlamaya motive edecek neredeyse hiçbir şey yoktur. Öncelikle bunun bir hastalık olduğunun, kişinin kendi yapısına veya normaline sahip olmadığının ve durumun değişebileceğinin farkına varmak gerekir. Değişeceğini düşünmediğimiz bir şey için çabalamak hiç mantıklı değil. " dedim.

Günlük rutinlere dönmek önemlidir

Depresif süreçlerde diş fırçalama ve banyo gibi kişisel bakımların sıklıkla bozulduğunu belirten Sera Elbaşoğlu, “Bu tür kayıp günlük rutinlere planlı ve ölçülü bir şekilde dönmek önemli. Bozulan yemek düzenini sağlıklı hale getirmek, aktivite miktarını arttırmak, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek, keyif aldığınız aktiviteleri yapmak iyi olacaktır. Tekrarlayan olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaya çalışmak da çok önemlidir. Bu düşünceler geçmişte yaşanan bazı üzücü veya olumsuz duygularla ilgili olabilir veya genellikle kişinin kendi durumu hakkında çaresiz ve endişelidir. " O konuştu.

Bu önerileri dinleyin!

Uzman psikolog Sera Elbaşoğlu tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

“Başlangıçta bunların hepsini yapmaya çalışmak gerçekçi bir hedef olmaz. Bunları bulunduğunuz yere göre ve çok fazla yük oluşturmayacak şekilde planlamanız önemlidir. Örneğin, 10-15 dakika dışarı çıkmak ve kısa bir yürüyüş yapmak, çok düşük aktivite seviyesine sahip biri için iyi bir başlangıç ​​olabilir. Veya konuşmanın veya sinemaya gitmenin iyi olacağını düşündüğünüz biriyle tanışmak iyi olabilir. Elbette pandemi döneminin sınırlarını, fiziksel ve duygusal etkilerini görmezden gelmek gerçekçi olmaz. Açık havada, tedbirler çerçevesinde insanlarla tanışma ve yürüyüş gibi aktivitelerin yanı sıra daha kolay gerçekleştirilebilen online görüşmeler sevdiklerinizle geçirilebilir. Küçük çabalar enerji getirecek ve bu yeni şeyler yapmak için motivasyon sağlayacaktır. Hareketin kendisi hareket getirir. Bir tedavi planındaki ilaçlar aynı zamanda kişinin depresif semptomları azaltmasına ve depresif süreçle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Depresyon türü ne olursa olsun, psikoterapiler psikolojik dayanıklılığı artırarak koruyucu bir işlev de üstlenir.

" Uzman Psikolog Sera Elbaşoğlu, “Son söz olarak mevsimsel depresyon tedavisi, hemen hemen tüm diğer psikiyatrik hastalıklarda olduğu gibi birçok alanda müdahale gerektirir. Bu, esasen insanın karmaşık ve sofistike doğasıyla ilgilidir. " O konuştu.

 

 

Hibya Haber Ajansı