SİVİL DÜŞÜNCE - ÖZEL HABER

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, ''Standart Yağış İndeksi (SPI - Standardized Precipitation Index) Metoduna Göre 2020 Aralık Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu'' ülke haritası üzerinde raporlandı.

Geçtiğimiz günlerde NASA ve ardından WWF tarafından yayımlanan uydu verileri raporlarında, Türkiye'nin kuraklık ve susuzluk ile karşı karşıya olduğu analizlerle ortaya konulmuştu.

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, ''Su kıtlığının başlıca nedeni kaçak kullanım ve sulama sistemlerinin iyileştirilmemesidir. Bunun yanında talep yönetiminin doğru yapılamaması ve suyun yanlış taksim edilmesi de diğer büyük sebeplerdir." diyerek uyarmıştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2020 yılı raporlarına göre, en düşük yağış 32 mm ile Çorum'da, en fazla azalma ise yüzde 76 ile Amasya'da gerçekleşti.

Türkiye'nin 2020 yılı Ekim, Kasım, Aralık aylarını baz alan zaman diliminde Doğu, Kuzey, İçanadolu ve Batı'da ciddi oranda karaklık olduğu verilerle tespit edildi.

 

2020'nin 6 aylık yağış oranına bakıldığında, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hava sıcaklığının normalin çok üzerine çıkarak ekstrem değerlere ulaştığı belirlendi. 

Dokuz aylık zaman dilimi olarak Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasın ve Aralık aylarına bakıldığında ise, yağışların olduğu ancak istenen seviyeye ulaşmadığı görülüyor.

Türkiye'de 12 aylık yağış dilimine bakıldığında yağışların beklenenin altında olduğu ve ülkede kuraklığın tehdit edici seviyede olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin 24 aylık kuraklık ölçüm değerlendirmesinde, yağışların yeteri kadar gerçekleşmediği, kuraklığın ülkemiz için ciddi bir tehdit haline geldiği açıkça görülüyor.

TÜRKİYE GENELİNDE YAĞIŞLAR BEKLENENİN ALTINDA

Yağışlar hemen hemen tüm illerde normallerinin altında gerçekleşti. Kütahya, Bursa, Bilecik çevreleri, İç Anadolu'nun orta ve kuzey kesimleri, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeybatısı, Van Gölü'nün kuzey ve batısı, Artvin, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay çevreleri ile Konya'nın güney kesimlerinde gerçekleşen yağışlar yüzde 40'tan fazla azalma gösterdi. Amasya ve Tokat çevrelerinde azalma ise yüzde 80'lerin üzerine çıktı. En yüksek yağış 424 mm ile Rize'de, en düşük yağış 32 mm ile Çorum'da, en fazla azalma ise yüzde 76 ile Amasya'da tespit dildi. 

Yapısal tedbirler, bilinçli su kullanımının yaygınlaştırılması ile ülkemizi tehdit eden susuzluk ile mücadele edilebilir.

 

Haber: Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com