Beijing 2022 Kış Paralimpik Olimpiyat Oyunları için meşale yakma töreni dün meşale turunun en yüksek noktası Çin Seddi’nin Badaling bölgesinde düzenlendi.

 

70 yaşını geçen Çinli engelli sporcu Xia Boyu, meşalenin ilk taşıyıcısı oldu. Xia, aynı zamanda dünyanın damı olarak bilinen Qomolangma’nın tepesine çıkan ilk Çinli yürüme engelli sporcudur.

 

1975 yılında Qomolangma Dağı’ndaki Xia Boyu

1975'te 26 yaşındaki Xia Boyu Qomolangma Dağı'na ilk kez tırmandığında takım arkadaşlarına yardım ederken kendi bacakları aşırı soğuktan dolayı zarar gördü. Ampütasyon ameliyatından sonra, Xia hayata olan güvenini kaybetti. Daha sonra doktorlar Xia’ya protez ayaklarıyla sağlıklı bir insan gibi yaşayıp dağa tırmanabileceğini söyleyince, Xia Qomolangma Dağı’na çıkma hedefini bir kez daha ortaya koydu.

Xia, “Qomolangma ayaklarımı benden aldıysa bile dağcılık sevgimi yok etmedi” diyor. 

40 yıldan fazla bir süredir Xia, imkansıza meydan okumaya devam etti, ancak kader ona yeni sorunlar getirdi.

2014 yılında 65 yaşındaki Xia Boyu ikinci kez Qomolangma Dağı'na geldiğinde, Nepal'in dağcılık tarihinin en büyük dağ felaketi meydana geldi ve tüm tırmanış faaliyetleri iptal edildi.

2015 yılında tekrar yola çıkan Xia, Nepal'de 8,1 büyüklüğünde bir depremle karşılaştı ve şans eseri hayatta kaldı.

2016 yılında dördünce kez Qomolangma Dağı’nın tepesine yola çıkan Xia Boyu ani hava değişikliği nedeniyle bir kez daha geri dönmek zorundaydı.

 

2018'de 69 yaşındaki Xia Boyu, beşinci kez yola düşerek sonunda Qomolangma Dağı'nın zirvesine başarıyla çıktı ve Çin'de Qomolangma Dağı'na protez bacaklarla tırmanan ilk kişi ve dünyada Qomolangma Dağı’nın zirvesine çıkan en yaşlı engelli oldu.

 

△ Xia Boyu’nun hikayesinin “To The Summit” adlı belgesel film uyarlanması Kasım 2021’de tanıtıldı

 

△Şubat 2019'da Monako'da düzenlenen 2019 Laureus Dünya Spor Ödülleri töreninde Xia Boyu, Laureus En İyi Spor Anları Ödülü'nü kazandı

Xia, “Spora katılmak, engellilerin aile yükünü azaltabileceği gibi, yaşam kalitelerini de artıracaktır” dedi.

Xia, Çinli engelliler için kış sporlarının daha kapsamlı bir şekilde yapılması arzusunu dile getirdi.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı