Merkez Bankası, Sn. Naci Ağbal göreve geldikten sonra yapılan PPK’larda Ortodoks para politikası düzlemine geçmiş ve politika faizinde artırımlar gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda, dezenflasyon süreci sağlanıncaya kadar sıkı para politikasına devam etme sözü verilmiştir. Para politikasının sıkılaştırılması kapsamında, enflasyonun halen yüksek seyrediyor olması faizlerin de yüksek tutulması gerekliliğini göstermektedir.

 

Merkez Bankası’nın 21 Ocak PPK’sında politika faizinde bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Kasım ayının başından beri olan politika dönüşüm süreci içerisinde TRY’nin ve döviz rezervlerinin istikrar kazanma sürecinde ise sıkı para politikası duruşunun öngörülebilir gelecekte sürmesini bekleriz. Buna karşılık, bir önceki PPK’da beklenti üzerinde yapılan artış sonrasında varılan %17 noktasını mevcut koşullarda yeterince koruma sağlayan bir oran olarak görebiliriz. Yine de, enflasyon riskleri devam edeceğinden ve Aralık ayı seviyesinin üzerinde yerlerde yukarı eğilim göstermeye devam edeceğinden Merkez Bankası’nın ilerleyen toplantılarda bir faiz artışına daha gitme opsiyonu bulunduğunu düşünüyoruz. Bu PPK’da faiz artışı beklememekle birlikte, enflasyonla mücadele anlamında sıkı duruşun sürdürüleceği taahhüdünün politika açıklamasının ana teması olmasını bekleriz.

 

Enflasyonda yukarı yönlü riskler; geçmiş kur artışlarının fiyatlara geçiş etkisi, emtia fiyatları ve gıda enflasyonundan dolayı aktif kalmayı sürdürecektir. Bu bakımdan, özellikle ilk çeyrekte enflasyon açısından zorlu bir dönem olacaktır. ÜFE-TÜFE makası açık ve Aralık gerçekleşmesi de oldukça yüksek bir seviyedeydi. Merkez Bankası’nın enflasyonun tepe noktasına göre ilerleyen aylarda bir faiz artırımı daha yapma opsiyonu belki olabilir. Daha sonrasında, muhtemelen yılın ikinci yarısında gerçekleşebilecek olan dezenflasyon sürecinin başlaması ve devamlılığı Merkez Bankası’nın faizleri indirme kriteri olacaktır. Bu aşamaya gelene kadar ilk yarıda finansal koşulların mevcut sıkılıkta veya daha sıkı düzeyde olmasını bekleriz. Tabii salgının o dönem, ne durumda olacağını bilmiyoruz. Ekonomide canlanma sağlama adına, faizler mümkün olan en erken dönemde indirilmek istenecektir, ancak bunun gereğinden erken ve şartların oluşmadığı bir dönemde gerçekleştirilmesi ekonomiye yine enflasyon artışı başta olmak üzere toksik etkilerde bulunacaktır.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı