Memleket Partisi, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3’üncü defa Cumhurbaşkanlığı adaylığına itiraz etti.

MYK üyeleri ile birlikte Yüksek Seçim Kurulu’na giden Memleket Partisi Genel Sekreteri Av. Halil İlker Çelik, dilekçede şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı’nın 10 Mart 2023 tarih ve 2023’12 sayılı kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 116’ncı maddesi uyarınca TBMM Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiştir. Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 101’inci maddesinin 2’nci fıkrasında “Cumhurbaşkanlığının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” denilmektedir. Ayrıca, Anayasa’nın 116’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasında “Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” hükümleri havidir.

Bu nedenle kamuoyunca malum olduğu üzere Cumhur İttifakı’nın 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olduğunu beyan etmiş ve adaylığı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2014 ve 2018 yıllarında iki kez Cumhurbaşkanı seçildiğinden, yanı sıra seçimlerin yenilenmesi kararının Meclis tarafından değil, Cumhurbaşkanı kararı ile olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 101’inci ve 116’ncı maddeleri gereğince yeniden aday olamayacağından bu adaylığa itiraz ediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı