Üç yıl önce, Cresencio “Chencho” Pacheco, Meksika'da çatışma ve şiddet nedeniyle evlerinden zorla yerinden edilen tahmini 357.000 kişiden biriydi.

El bombaları ve ateşli silahlarla donanmış yerel bir grup bölgeyi uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer yasadışı faaliyetler için ele geçirdiğinde, Pacheco kendisi ve Guerrero eyaletindeki dağ köylerinden kaçan 1.600 komşusunun sözcüsü oldu.
Suç mahallinde bulunan mermilere dayanarak, çete tarafından kullanılan bazı silahların ABD'den Meksika'ya kaçırıldığına inanılıyor.

Kasım 2018'de Guerrero'dan yerinden edilen insanların büyük çoğunluğu köylerine dönmedi.
Bazıları Meksika'nın her yerine dağılmış olsa da, birçoğu - Pacheco gibi - bölgeyi hala işgal eden mafya tehdidi nedeniyle şimdi Amerika Birleşik Devletleri'ne sığınıyor.

Hikayesi, sınırın kuzeyindeki gevşek silah yasalarının, ateşli silahların satışını ve sahipliğini büyük ölçüde kısıtlayan Meksika'daki şiddeti nasıl körüklediğinin sadece bir örneği.

Pacheco, Meksika'ya dökülen silahlardan El Cezire'ye "Ülkenin istikrarını bozdu" dedi. Şu anda sığınma davasıyla ilgili bir karara varana kadar geçici olarak ABD'de yaşıyor.

Bu ayın başlarında, Meksika hükümeti, ihmallerinin Meksika'ya yasadışı silah kaçakçılığına yol açtığını ve şiddeti ve kan dökülmesini körüklediğini iddia ederek, ABD merkezli silah üreticileri ve dağıtımcılarına yasadışı silah akışını engellemek için eşi görülmemiş bir adım attı. .

Dava güçlü bir mesaj verse de, bazıları Meksika'ya yasadışı silah akışını azaltmanın pek mümkün olmadığını savunuyor.

Amerika'da yapıldı, Meksika'ya kaçırıldı
Massachusetts'teki ABD federal bölge mahkemesinde açılan ve 10 milyar dolarlık tazminat talep edilen dava (PDF), Smith & Wesson Brands dahil olmak üzere ABD ateşli silah endüstrisindeki kayan yazı markalarını; Barrett Ateşli Silah İmalatı; Beretta ABD; Beretta Holding; Yüzyıl Uluslararası Silahları; Colt'un İmalat Şirketi; Glock Inc.; Glock Ges.m.b.H.; Sturm, Ruger and Company Interstate Arms olarak iş yapıyor ve silah tedarikçisi Witmer Public Safety Group.

Şikayet, Meksika'daki suç mahallerinde bulunan silahların yüzde 70 ila 90'ının ABD'den kaçırıldığını ve bunların çoğunun altı ABD'li üretici tarafından yapıldığını iddia ediyor: Smith & Wesson, Beretta, Century Arms, Colt's, Glock ve Ruger .

Şikayet ayrıca "Meksika'nın tüm ülkede bir silah deposuna sahip olduğunu ve yılda 50'den az silah ruhsatı verdiğini" vurguluyor ve "Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir silahın bir Meksika vatandaşını öldürmek için kullanılma olasılığının daha yüksek olduğunu iddia ediyor (yılda 17.000). 17.000)". ). 2019). ) bir Amerikan vatandaşından (2019'da 14.000)”.
ABD Devlet Hesap Verebilirlik Dairesi tarafından Şubat ayında yayınlanan ve Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu (ATF) verilerini inceleyen bir rapor (PDF), ateşli silahlara 2014 ve 2018 yılları arasında Meksika'da el konularak takibe gönderildiğini ortaya koyuyor. Amerika.

Küresel risk danışmanlığı Control Risks analisti Alan Zamayoa, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "Bu silahlar öncelikle ABD vatandaşları ve/veya silah dükkanlarında veya gösterilerinde yasal olarak ikamet eden kişiler tarafından yasal olarak satın alınmaktadır." "Silah satıcıları veya bireysel şahıslar tarafından satın alınan silahlar, Meksika'ya geçmek isteyen suç gruplarına satılıyor."


Zamayoa, ABD'den Meksika'ya silah taşımanın "en kolay ve ucuz yolunun" "sınırdan geçen yasadışı geçiş noktalarından" geçtiğini söyledi - aslında, uyuşturucu kaçakçılığı yollarının tersi yönünde.

Zamayoa, silahların yasal uluslararası geçişler yoluyla da kaçırıldığını kaydetti. Bu genellikle gümrük memurları ile gizli anlaşma halinde olur; Silahlar ayrıca sınırı parça parça geçiyor, farklı insanlar tek tek veya belirli parçalar halinde geçiyor ve "tüm kaçakçılar ve parçalar Meksika'ya ulaştığında silahları yeniden birleştiriyorlar" dedi.

Şubat raporundaki rakamlar yalnızca Meksika federal başsavcılığı tarafından ATF'ye sunulan ateşli silahları temsil ettiğinden, gerçek sayı muhtemelen daha yüksek.

Meksika hükümeti, son on yılda ABD'den ülkeye yasa dışı yollardan iki milyondan fazla silah getirildiğini tahmin ediyor. Meksika Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü'ne göre, 2020'de 100.000 kişi başına 13 cinayete ulaşan silahlı cinayet oranının artmasına yardımcı oldular.

El Cezire