İsmail Sabri Yaakob, Cumartesi günü ülkenin dokuzuncu başbakanı olarak yemin ederek selefinin şiddetli COVID-19 salgını nedeniyle devam eden bir sağlık acil durumu sırasında istifaya zorlandığı bir haftalık siyasi kargaşayı sona erdirdi.

İsmail Sabri, ülkenin en uzun süredir iktidarda olan partisi olan Birleşik Malay Ulusal Örgütü'nde (UMNO) kıdemli bir politikacı, ancak analistler onun uzun süredir devam eden türbülansı sona erdirme şansı az olan geçici bir lider olduğunu söylüyor.
61 yaşındaki Muhyiddin Yasin, yönetiminin bu hafta çökmesinin ardından Cuma günü başbakan seçildi. Dört yıldan kısa bir süre içinde Malezya'nın üçüncü yeni lideri.

İsmail Sabri, İngiltere'den bağımsızlığını kazandıktan sonra onlarca yıldır Malezya'yı yöneten koalisyonun ana partisi UMNO'dan.

Kariyerinin çoğu için nispeten düşük profilli, Muhyiddin'in 17 aylık yönetimi sırasında daha fazla öne çıktı.

Savunma bakanı olarak, koronavirüs pandemisiyle mücadele konusunda günlük brifingler verdi ve yönetiminin son günlerinde başbakan yardımcılığına terfi etti.

Analistler, farklı hizipler arasındaki bağların, kaotik Muhyiddin dönemine kıyasla parlamentodaki yeni hükümete marjinal olarak daha güçlü destek sağlayabileceğini söylüyor.

(Dış Basın)