Lübnan geçici başbakanının geçen yılki Beyrut patlamasıyla ilgili büyüyen bir davada sorguya gelmemesinin ardından Perşembe günü bir mahkeme celbi yayınlandı.

Geçen yıl Beyrut limanındaki patlamayla ilgili soruşturmayı yürüten Lübnanlı yargıç Tarek Bitar, kararı Hassan Diab'ın haftalarca ertelenmesinin ardından verdi.

Geçen ay Bitar, selefinin Diab ve üç eski bakana yönelik suçlamalarını doğruladı.


Güvenlik güçlerine, Bitar'ın 20 Eylül olarak belirlediği bir sonraki sorgulama oturumundan 24 saat önce zorla Diab'ı getirmeleri emredildi.

 

Gübrelerde kullanılan ve yıllarca limanda uygunsuz bir şekilde depolanan son derece patlayıcı bir madde olan yüzlerce ton amonyum nitrat, geçen yıl 4 Ağustos'ta patlayarak 215 kişinin ölümüne, 6.500'den fazla kişinin yaralanmasına ve çevredeki mahallelerin tahrip olmasına neden oldu.

İlgili tarafları temsil eden birkaç avukat, ordu subaylarından oluşan ortak bir komite ve İç Güvenlik Kuvvetleri Bilgi Birimi simülasyona katılırken, Sivil Savunma üyeleri saha hazırlıklarını denetledi.

Lübnan Meteoroloji Departmanı, simülasyonu patlama gününde iklim koşullarıyla ilişkilendirmek için de hazırdı.

Simülasyon dört ila beş saat sürdü ve medya varlığı olmadan belgelendi.

Patlamadan önce yangına neden olmada doğrudan bir etkisinin olup olmadığını doğrulamak için kaynağın ayrıntılı bir simülasyonu yapıldı.


Simülasyon amacıyla, orijinal depoya benzer bir model, patlamanın oluşturduğu delikten sadece birkaç metre uzağa inşa edildi.

Yıl sonuna kadar bir iddianame yayınlaması bekleniyor.

Aralık 2020'de Cumhuriyet Savcısı Hakim Ghassan Oweidat, daha sonra suçlanacak olan Veteran Zeaiter Milletvekili ile ilgili olduğu için davada ceza savcısı olarak soruşturmayı durdurdu.

Patlamada hayatını kaybeden itfaiyecilerin aileleri de Bitar ile görüştü. Kardeşi Joe'nun kurbanlardan biri olduğu William Noun, "Tüm kurbanların aileleri gelecek hafta harekete geçecek ve soruşturmanın ilerlemesini desteklemek için Beyrut'taki Adalet Sarayı önünde oturma eylemi yapacak. Tarih kanıtlayacak. . Politikacılar başarısız oldu."

Bu arada, 15 Ağustos'ta Akkar bölgesinin Al-Tleil kasabasında akaryakıt tankının patlaması ve 31 kişinin ölümüyle ilgili olarak 3 kişi suç duyurusunda bulundu.

Askeri Mahkeme Yargıcı Fadi Akiki, tutuklular George Rashid İbrahim ve Ali Sobhi Faraj'ı "vatandaşların hayatlarının tehlikesini bilmesine rağmen güvenli olmayan şekilde yanıcı malzemeleri depolamakla ve 31 asker ve sivilin ölümüne neden olmakla" suçladı. Başka bir mahkum, Jerji Elias, İbrahim'i "ateşi çakmakla yakmakla" suçladı.

(Çeviri Haber-Dış Basın)