Lübnan'ın su temin sistemi çöküşün eşiğinde. Temmuz ayındaki bir UNICEF raporu, ülkenin elektrik şebekesi çöktüğü için su pompalama operasyonlarının çoğunun dört ila altı hafta içinde ülke çapında durdurulacağı konusunda uyardı.

21 Ağustos'ta UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore şunları söyledi: “Acil önlem alınmadığı takdirde, Lübnan'da çoğu savunmasız çocuklar ve ailelerden oluşan dört milyondan fazla insan, kritik su kıtlığı veya güvenli sudan tamamen kesilme olasılığı ile karşı karşıyadır. arz. günler gelecek."

Lübnan, siyasi çıkmazın şiddetlendirdiği korkunç bir ekonomik krizle karşı karşıya. Finansman, yakıt ve malzeme eksikliği su pompalanmasını etkileyerek insanların güvenli suya erişimini kısıtladı. Ülke aynı zamanda dünyadaki en büyük Suriyeli mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor ve 1,7 milyon kişiye barınak sağlıyor. Her ikisi de en az yüzde 40 Suriyeli mülteci nüfusuna sahip Baalbek-Hermel ve Bekaa bölgeleri, ülkedeki su kıtlığına karşı en savunmasız bölgeler arasında yer alıyor.

Lübnan, benzin istasyonlarında uzun kuyruklara neden olan ve küçük Orta Doğu ülkesini karanlığa sürükleyen aylarca süren ciddi yakıt kıtlığıyla karşı karşıya kaldı. 11 Ağustos'ta Lübnan merkez bankası, yakıt ithalatını ağır sübvansiyonlu döviz kurlarıyla artık finanse edemeyeceğini ve piyasa oranlarına geçeceğini söyledi.

Hükümet, resmi satış fiyatlarını değiştirmeyi reddederek, ithalatçıları arafta bırakan ve ülke genelinde tedarikleri kurutan bir soğukluk yaratarak karşı çıktı.

21 Ağustos'taki acil toplantının ardından Lübnanlı yetkililer, yakıt kıtlığını hafifletmek için yakıt fiyatını yüzde 66 artırma kararı aldı.


GlobalPetrolPrices.com'a göre, Lübnan şu anda dünyadaki en yüksek benzin ve dizel maliyetlerine sahip. Bir litre benzin ortalama 4,25 $ (galon başına 16 $), bir litre dizel ise 3,27 $ (galon başına 12,39 $) tutarındadır.

(Çeviri Haber-Dış Basın)