Lübnan Hizbullah hareketinin lideri Seyyid Hassan Nasrallah, İran yakıtını taşıyan ilk geminin Lübnan'a mali krizde yardım etmek için Suriye'ye yanaştığını söyledi.

Nasrallah geçen ay, Hizbullah'ın ana destekçisi olan ancak ABD'nin ekonomik yaptırımlarına tabi olan İran'dan yakıt alımını, felç edici bir kıtlığı hafifletmek için organize ettiğini duyurdu.
Nasrallah, Suriye'ye sevkiyatı Pazar günü teslim aldığı ve transferini kolaylaştırdığı için teşekkür etti ve Perşembe günü Lübnan'a varacağını söyledi.

Nasrallah Pazartesi günü televizyonda yaptığı bir konuşmada, "Geminin buraya [Lübnan'a] gelmesinin ülkeye zarar vereceği söylendi ve ülkeye zarar vermek istemedik, bu yüzden başka bir seçenek seçtik." Dedi. Dedim. Dedim.


İran tankerinin gelişi, Lübnan'da 13 aylık bir çıkmaza son veren yeni bir hükümetin kurulmasından günler sonra geldi. Lübnan'ın yeni Başbakanı Najib Mikati, İran'dan yakıt ithal etme anlaşması hakkında yorum yapmadı.

Yakıt kurudukça, Lübnan bunun için ödeyecek dolardan yoksun olduğu için günlük yaşam neredeyse felç oldu.

Devlete ait kamu hizmeti, yalnızca minimum düzeyde elektrik üreterek işletmeleri ve haneleri neredeyse tamamen yakıtla çalışan küçük, özel üreticilere bağımlı hale getiriyor.

Mali kriz 2019'dan bu yana Lübnan lirasının yüzde 90'ını sildi, gıda fiyatlarını yüzde 550'den fazla artırdı ve nüfusun dörtte üçünü yoksulluğa itti. Dünya Bankası bunu modern tarihin en derin krizlerinden biri olarak nitelendirdi.

Nasrallah Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ikinci bir yakıt gemisinin birkaç gün içinde Suriye'nin Baniyas limanına varacağını, üçüncü ve dördüncü gemilerin ise sırasıyla benzin ve yakıt taşıyacağını söyledi.

Nasrallah, Lübnanlı yetkililerin bu ay Şam'a yaptıkları ziyareti de övdü.

İran'ın ilk akaryakıt sevkiyatının Lübnan lirası üzerinden fiyatlandırıldığını ve hastanelere, yetimhanelere ve yaşlıların evlerine gideceğini, Hizbullah'ın ise ülke genelinde gruba bağlı benzin istasyonlarını tedarik edeceğini söyledi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)