El Cezire'nin haberine göre, u sabah saat 10:30'da (07:30 GMT) Baabda Sarayı'nda başlayan görüşmeler öğleden sonraya kadar devam edecek.
Azm Hareketi için üç üyeli bir parlamento bloğuna başkanlık eden eski başbakan ve milyarder işadamı Najib Mikati, oyların çoğunluğunu almaya hazır görünüyor.

Aoun Pazar günü Mikati ve Mikati'yi destekleyen eski başbakan Saad Hariri ile bir araya geldi ve ülkenin acilen bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi.

En çok oyu alan aday yeni başbakan adayı olarak atanacak ve hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Hariri ve diğer eski başbakanlar Fuad Siniora ve Tammam Salam ile birlikte Mikati, kıdemli Sünni siyasi liderler tarafından destekleniyor.

Pazar günü yaptığı açıklamada Siniora, onayın ekonomik ve yapısal reformları yürürlüğe koyacak ve Uluslararası Para Fonu ile kurtarma müzakerelerini yeniden başlatacak teknokratik bir hükümet kuracağı temelinde olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Nabih Berri ve Amal Hareketi de Mikati'yi destekledi ve Şii partisi Hizbullah'ın siyasi koordinatörü de parti lideri Seyyid Hassan Nasrallah ile görüştükten sonra muhtemelen aynı şeyi yapacak.

Dürzilerin çoğunlukta olduğu İlerici Sosyalist Parti de Mikati'yi onayladı.

Ancak Trablus iş adamı, Hıristiyan parlamenterlerin çoğunluğunun desteğinden yoksun. Lübnan Kuvvetleri 15 milletvekilini görevden almayacaklarını açıklarken, Özgür Yurtsever Hareketi'nin 31 milletvekilinin, Mikati'yi Hariri'ye çok yakın gördükleri için bir seçenek olarak karşı çıktığı bildirildi.


Lübnan siyasi sisteminde başbakan Sünni Müslüman, cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan ve meclis başkanı Şii Müslüman.


Geçen Ağustos ayında Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın ardından geçici başbakan Hassan Diab'ın istifa etmesinden bu yana ülkede neredeyse bir yıldır tam teşekküllü bir hükümet bulunmuyor.

Lübnan, nüfusunun yarısını yoksulluğa sürükleyen ve Lübnan poundunu yüzde 90'dan fazla değer kaybeden bir mali krizle boğuşmaya devam ediyor.

Uluslararası toplum defalarca Lübnan'a, kalkınma kredilerinin kilidini açmak ve ekonomisini yeniden inşa etmek ve kurtarmak için yardım sağlamak için yapısal reformları yürürlüğe koymaya kararlı bir hükümet kurma çağrısında bulundu.

Ekim 2020'de Hariri başbakan adayı olarak geri döndü, ancak reformist ve teknokratik bir hükümetin boyutu ve mezhepsel dağılımı konusunda Başkan Aoun ile anlaşamadı. Dokuz aylık siyasi çıkmazın bir sonucu olarak 10 gün önce istifa etti.

Mikati daha önce iki dönem Lübnan başbakanı olarak görev yapmıştı; 2005 yılında üç ay geçici hükümette, ardından Nisan 2011'den Şubat 2014'e kadar tam teşekküllü bir hükümette görev yaptı.

1998 yılında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak da görev yaptı. Azm Hareketi partisi lideri ve şu anda Meclis'te bulunan üç milletvekilinden biridir.

2019'un sonlarında Lübnanlı savcı Ghada Aoun, Mikati, kardeşi Taha ve oğlu Maher ile Bank Audi'yi sübvansiyonlar yoluyla yasadışı yağmalamakla suçladı.