Ghada Aoun, bir grup taraftar ve kilitli kapıyı kıran bir metal işçisiyle birlikte Beyrut dışındaki ofisine geldi. Ülkeyi vuran finansal çöküşün ortasında Lübnan'dan milyarlarca dolar sızdıran kimliğini ortaya çıkarmak için Mecattaf Holding Company'den süt aldı. Hareket, Aoun ile önceki iki baskında aştığı iki davadan ihraç edilen Lübnan devlet savcısı Ghassan Oueidat arasındaki popüler tartışmanın bir parçasıydı.

Diğer kavga, sokakta taraftarları arasında çekişmeye dönüştü. Lübnanlı soruşturma yargıcı Aoun, onu yolsuzluğa karşı savaşan biri olarak tanıtıyor ve üst düzey yetkilileri onu durdurmaya çalışmakla suçluyor. Ancak eleştirmenlerine göre, Lübnan cumhurbaşkanının onu siyasi muhaliflerini cezalandırmak ve müttefiklerini korumak için kullandığını söyledikleri bir enstrüman.

Lübnan'daki sorun şu: Yargı o kadar siyasallaşmış ki, adalet çarklarını felç ediyor, hizipler arası çekişme siyasetinin iletişimini ne kadar felç ediyor. Yargıya siyasi müdahale, yıllardır yolsuzluk, şiddet ve suikast soruşturmalarını engellemiştir. Ancak yargıya olan güvensizlik, siyasetçilerin Lübnanlıların ülkelerindeki felaket krizlerinden sorumlu tutulmaları için ağladıkları anda daha da derin bir rahatlamaya yol açtı - sadece finansal çöküş değil, aynı zamanda limana gelen büyük patlamadan Beyrut'ta birçok kişi öldü ve başkentin çoğunu yok etti. Patlamadan beceriksizlik ve ihmal sorumlu tutuldu.

Lübnan'ın siyasi hisseleri, mezhep temelli hizipler arasında bir güç paylaşım sisteminde bölünmüş durumda. Aynı mezhepsel tahsis ve ticarete adli atamalar oluşturun. Ghada Aoun, ülkenin cumhurbaşkanı Michel Aoun gibi bir Maruni Hristiyan ve destekçileri, cumhurbaşkanının Özgür Vatansever Hareketi üyeleridir. İkisi birbiriyle ilişkili değil. Eyalet savcısı Oueidat, başbakan Saad Hariri adayı gibi bir Sünni Müslüman. Ülkenin en büyük mali savcısı, ülkenin önde gelen Şii grupları Emel ve Hizbullah tarafından iletilen bir Şii Müslüman. Yargı hiyerarşisinde de benzer şekilde farklılaşmıştır. Emekli eyalet savcısı Hatem Madi Associated Press'e bilgisayar üzerinden verdiği demeçte, "İktidarı elinde tutanlar rakipleriyle savaşmak ve çıkarlarını korumak için sadık bir yargı sistemi kurmuşlardır." dedim.

Cumhurbaşkanı Aoun ve Başbakan adayı Hariri, Kabinenin kurulmasını altı aydan uzun süredir engelleyen bir yönetime karşı kilitlendi. Sonuç olarak, para birimi değeri düşerse ülkeyi kurtaracak reformları gerçekleştirecek bir liderlik yok. Lübnanlılar, birikimlerinin ve maaşlarının değerinin ve fiyatının düşmesini öfkeyle izledi. Merkez bankası, elektrik veya diğer önemli ithalatlar için yakıt sağlamak için yeterli miktarda para toplamaya çalışıyor, ancak para biriminin dolara olan uzun saplamasını koruyor. Krizin başında bankaların kayıtsız kontroller getirmesinin ardından Lübnan milyarlarca doları yabancı menkul kıymetlere aktardı. İnsanlar, 2019'un sonlarından beri banka hesaplarındaki dolarlarına erişemiyor. Yargıç Ghada Aoun, yardımcı olduğu şüphesiyle Mecattaf Holding'i soruşturuyordu.

Lübnan'ın en büyük para ve ticaret şirketlerinden biri olan Mecattaf, tüm işlerinin yasal olduğunu söyleyerek herhangi bir şüpheli transfer seçeneğini reddetti. Şüpheciler, Mecattaf'ın sahibi, Başkan Aoun'u ve ana müttefiki Lübnanlı militan grubu Hizbullah'ı sert bir şekilde eleştiren günlük bir gazete olan Nidaa Al-Watan'ın yayıncısı Michel Mecattaf. Ghada Aoun, her ikisi de Cumhurbaşkanına muhalif olan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh ve eski Başbakan Najib Mikati'ye karşı açılan davayı da takip etti. Aoun, tweet'lerinde "büyük bir dosya açmaya cesaret ettiği ve gerçeği ortaya çıkarmaya çalıştığı için" kenara konulduğunu söyledi. Muhaliflerini, "ezilen bir halkın hesap vermek istediği bir adalet davasını siyasallaştırmak" için "temelsiz suçlamalar" kullanmakla suçluyor. Önceki baskınlarından sonra Ouiedat ona mali davaları kapatmasını emretti. Daha sonra 20 Nisan'da hem o hem de Aoun Lübnan'ın yüksek yargısının bir oturumuna gittiler ve burada emri onayladılar. Dışarıda, cumhurbaşkanı ve başbakanın destekçileri, ordu bölünmeden önce kavgaya ve neredeyse göğüs göğüse bir kavgaya dahil oldular. Ertesi gün şirkete üçüncü baskını düzenledi. Hariri taraftarı Sami Kara, Aoun'un şirkete girerek uzun itibarını zedelediğini söyledi. Dükkan sahibi, "Politika kelimesi için kullanıldı ve şimdi onu çöpe atıyorlar," diye yazdı. dedim.

Lübnanlılar, 4 Ağustos'ta Beyrut limanında yaklaşık 3.000 ton amonyum nitratın kötü bir şekilde depolandığını tespit etti.