Najla Al-Manqoush, açıklamaları İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Maltalı mevkidaşı Evarist Bartolo ve Avrupa'nın Yerel ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ve Libya Başbakanı Abdul Hamid Dbeibah ile yaptığı görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısınde "Bütün sorun güneyde başlıyor." diyen Al-Manquş, Libya'nın bu sorunu çözmek için AB'den ek kaynaklara ihtiyacı olacağını da sözlerine ekledi.
Libya'nın yeni geçici hükümetinin Şubat ayında seçilmesinden bu yana, bir dizi üst düzey Avrupalı ve Amerikalı diplomat Kuzey Afrika ülkesini ziyaret etti ve Aralık 2021'de yapılacak genel seçimlerde ulusa liderlik etmesi beklenen yeni Libya yönetimine olan inançlarını ortaya koydular.
Pek çok Avrupalı lider, yeni hükümetin, göçmenlerin Avrupa'ya gitmeden önce Libya'ya ilk giriş ve geçişlerinde kullandıkları kaçakçılık yollarını kesmede öncekilerden daha etkili olabileceğini de umuyor. İtalya ve diğer Avrupa hükümetleri, göçmen meselesini ele aldıkları için evlerinde eleştirilere maruz kaldılar.
İtalyan Di Maio, "Kısa vadeli ve uzun vadeli stratejiler benimseyerek yasadışı göçle mücadele ve su sınırlarını izleme konusundaki ortaklığımızı nasıl güçlendirebileceğimizi konuştuk." dedi.
Libya, NATO destekli bir ayaklanmanın uzun süredir diktatör olan Muammer Kaddafi'yi devirdiği 2011 yılından bu yana yıllarca süren çatışma ve kaos yaşadı. ayaklanma, petrol zengini ülkeyi başkent Trablus'taki BM destekli bir hükümet ile ülkenin doğusunda bulunan rakip yetkililer arasında böldü. Her biri silahlı gruplar ve yabancı hükümetler tarafından desteklendi. Ancak Ekim ayında yapılan ateşkes şiddet olaylarının çoğunu durdurdu ve tüm yabancı paralı askerlerin ayrılmasını şart koştu.
Neredeyse on yıldır, savaşın yıktığı Libya, Afrika ve Orta Doğu'daki savaş ve yoksulluktan kaçan ve Avrupa'ya yerleşmek isteyen göçmenlerin baskın geçiş noktası olmuştur. Kaçakçılar genellikle çaresiz aileleri tehlikeli orta Akdeniz rotası boyunca duran ve kurucu olan kötü donanımlı lastik botlara bindiriyor.
Son yıllarda AB, bu tür tehlikeli deniz geçişlerini önlemek için Libya sahil güvenliği ve diğer yerel gruplarla ortaklık yaptı. Ancak hak grupları, bu politikaların göçmenleri ya denizin ya da Libya'nın silahlı gruplarının insafına bıraktığını ve birçoğunun suistimallerle dolu squalid gözaltı merkezlerinde hapsedilmesiyle sona erdiğini söylüyor.
Uluslararası Göç Örgütü'nün Kayıp Göçmenler projesine göre, bu yıl Akdeniz'de şu ana kadar en az 612 kişinin öldüğü veya kaybolduğu biliniyor. Bu, 278 kişinin öldüğü veya kaybolduğu geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde daha yüksek. Denizi geçme girişimleri genellikle sıcak yaz aylarında artar.