Sivil Düşünce/Semra Polat
 

Yazar Rojbin Özkan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Nasıl yazmaya başladığını ve gençlere tavsiyelerini sorularımızı yanıtlayarak açıklık getirdi. 

Söyleşiden kısa kesitler şöyle:

Kürt yazarı erkeklerin yaninda kadınların da yer alması Kürt edebiyatı açısından sevindirici bir gelişme. 
Yazmaya nasil başladiniz?

Ben daha 12 yaşımdayken ''yazar olacağım'' diyordum, ancak bu hayalimi yıllar sonra gerçekleştirebildim. Önceleri yeğenlerime kendim uydurduğum hikayeleri yazarak başladım. Sonra baktım ki, kendimi bu mesleğin içinde bulmuşum. Yazmak, bağımlıklık yapıyor desem yalan olmaz. Bir defa o zevke varınca bir daha bırakmak istemiyor. Kadın yazarların çoğalması Kürt toplumunun edebi alanda gelişmesi açısından çok önemli buluyorum. Günümüzde bu sayı geçmiş yıllara oranla hızla artmakta.

Kürt yazarı bir kadın olarak gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Kürtçe yazan biri olarakgençlerden anadilerine sahip çıkmalarını ve anadillerinde kitaplar okumalarını tavsiye ediyorum. Kürtçenin geleceği onlara emanet.

Yazdığınız, basıllan kaç kitabınız var?


Yazdığım üç kitabım var. Ayrıca hazırladığım iki önemli dosya. Kürtçe çocuk edebiyatı ve Kürt kadını dosyaları. Basılmış iki kitabım var: Zarokên Heskifê ve Stêrkên Bihiştê. Zarokên Heskifê, çocuk hikayelerinde oluşuyor. Stêrkên Bihiştê ise araştırma kitabı. Ben bu kitapta Hz. Asiye, Hz. Meryem, Hz Hacer, Hz. Hatice, Hz. Fatima ve Hz Aişe annelerimizin hayatlarını yazdım.

 

Yazı hayatınızda daha nice başarılar diliyorum. Umut ediyorum ki, Kürt edebiyat yazarı kadınlarımız daha da çoğalır. Teşekkür ederim...