Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,14 değer kaybederek 2.172,48 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 28,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,38 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,39 değer kazandığı günde Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,72 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 3,48 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı olduğu görüldü.

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü İngiltere hariç yükselişle tamamladı. Kapanışta, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,78, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,61 Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 değer kazandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46 düşüş gösterdi.

ABD borsaları haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,27, S&P 500 endeksi yüzde 0,71 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,31 değer kazandı.

Bugün, yurt içinde sakin veri akışı takip edilecek. Global piyasalarda, Almanya ve ABD’de açıklanacak olan yoğun veri akışı yakından izlenecek. Gün içerisinde, ECB ve FOMC’den bazı üyelerin açıklamaları takibimizde olacak. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gelişmeler/haber akışları piyasaların odağında olmaya devam edecek.

Yeni işlem gününde,sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak toparlanma eğiliminin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,14 değer kaybederek 2.172,48 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 28,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda; "Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "Ülkemize Döviz kazandırılması amacıyla yabancılara satılan konut ve işyerlerindeki istisnayı 1 yıldan 5 yıla çıkarıyoruz. Ota galericiler, yat, kotra satışlarındaki yüzde 1 KDV oranını yüzde 18'e çıkartıyoruz. "dedi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey yaptığı değerlendirmede; ilerleyen döneme yönelik sözlü yönlendirmesini artan ekonomik belirsizlikler nedeniyle yumuşattığını ifade etti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Şubat ayına ait mal ticareti dengesi verisi raporunu paylaştı. Rapora göre; mal ticareti açığı şubat ayında geçen ayki 107,6 milyar dolardan 106,6 milyar dolara geriledi.

Borsa İstanbul A.Ş. Duyurusuna göre; BIST 50 Endeksinde yer alan paylarda 24/02/2022 ile 28/03/2022 tarihleri arasında uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının 29/03/2022 tarihli seansta da uygulanmasına karar verilmiştir.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada; İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşma konusunda aylardır yürütülen müzakerelerde bir anlaşmaya varılmasının "garanti" olmadığını ifade etti.

Kaynak InvestAZ Yatırım
Hibya Haber Ajansı