Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, teknoloji şirketlerinin güçlü momentumu öncülüğünde günü yükselişle tamamladı. Diğer taraftan, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell hafta başında yaptığı açıklamada, faiz indirimlerine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını belirterek, dikkatli hareket edeceklerini ifade etmişti.

Diğer Fed yetkililerinin de bu haftaki açıklamalarıyla Powell'ı desteklediğini takip ediyoruz. Dün Boston Fed Başkanı Susan Collins ekonomi tahminleri doğrultusunda ilerlerse faiz indirimlerinin yıl sonunda başlayabileceği mesajı verdi. Collins enflasyonun yüzde 2’lik hedefe inmesi için talebin azalması gerekeceğini, bunun işaretlerinin de görülmeye başlandığını ifade etti. Collins ayrıca enflasyonda ve ekonomide risklerin dengelendiğini dile getirdi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise faiz indiriminden önce birkaç ay daha enflasyon verilerini görmek istediğini belirterek “Bu sene 2 veya 3 faiz indirimi uygun olabilir” şeklinde konuştu.

Bilanço açıklamaları da devam ediyor. Alibaba, hisse başına 18,97 yuan kar açıkladı ve bu rakam 19,17 yuan seviyesinde bulunan analist tahminlerini karşılamadı. Şirketin geliri 260,35 milyar yuan olarak gerçekleşerek ortalama analist tahmini olan 260,65 milyar yuanın biraz altında kaldı. Ayrıca, Alibaba hissedarlarının değerini artırmak için hisse geri alım programını 25 milyar dolar artırdığını açıkladı. Şirketin hisse senedi fiyatı piyasa öncesi işlem saatlerinde %4,7 oranında arttı. CVS Health yılın son çeyreğine ilişkin mali performansını açıkladı ve 2024 yılı için kar tahminini düşürdü. Şirket, 2023'ün son çeyreğinde hisse başına 2,12 dolar kar açıklayarak hisse başına 1,98 dolar olan ortalama analist tahminini aştı. Gelir 93,81 milyar $'a ulaşarak 90,25 milyar $'lık tahmini aştı. Ford ise, Bloomberg’in 9,5 milyar dolarlık konsensüs tahminlerinin üzerinde, 10 ila 20 milyar dolarlık yıllık vergi öncesi gelir öngördü. Şirket, ilk çeyrek için hisse başına 0,15 dolarlık normal ödemenin yanı sıra 0,18 dolarlık ek bir temettü dağıtacağını da ekledi. Ancak yöneticiler analistlere, geçtiğimiz yıl yanmalı olmayan otomobillere olan talebi azaltan fiyat artışları nedeniyle yeni nesil elektrikli araçlara yönelik yatırımları yavaşlattıklarını söyledi.

Makro veri tarafında; ABD’de Aralık 2023'e ilişkin dış ticaret açığı verisi bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 artışla 62,2 milyar dolara çıktı. Piyasa beklentileri ile paralel gerçekleşen dış ticaret açığının, bu dönemde 62 milyar dolar seviyesinde olması öngörülüyordu. Dış ticaret açığı, Kasım 2023'te 61,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, 42 milyar dolar tutarında 10 yıl vadeli tahvil satışı gerçekleştirdi. Düzenlenen ihale sonrasında ülkenin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi hafif gerilerken daha sonra yüzde 4,11 seviyesinde dengelendi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,41 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 12,83 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,82 kazançla 4.995,06 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,95 kazançla 15.776,64 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,40 artışla 38.677,36 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günü düşüşle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,29 puan değer kaybıyla 4.677,45 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,36, DAX %0,65 değer kayıpları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları Hang Seng endeksi hariç alıcılı seyir izliyor. Nikkei endeksi, ülke merkez bankasının para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırmayacağını öne süren bir raporun ardından 34 yılın en yüksek seviyelerine ulaşarak yükselişe öncülük etti. BOJ başkan yardımcısı Shinichi Uchida, merkez bankasının negatif faiz oranı politikasını sonlandırdıktan sonra bile agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasının muhtemel olmadığını söyledi. Ayrıca, Çin'in Ocak ayı enflasyon verileri takip edildi. Çin'in Ocak ayı tüketici fiyat endeksi yıllık %0,8 düşüşle Reuters anketine katılan ekonomistlerin beklentisi olan %0,5'lik düşüşün üzerinde gerçekleşti. Yıllık bazda enflasyon son 4 aydır ekside. Aylık bazda TÜFE, %0,4 ile beklenenin altında %0,3 artış kaydetti. Shanghai endeksi %1,15, Nikkei endeksi %1,99, SZSE Component %2,24, Kospı %0,44, Nifty 50 %0,17 ile alıcılı seyir izliyor. Hang Seng ise %0,98 ile satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde yataya yakın sınırlı negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Toptan Stoklar final verisi açıklanacak. AMB Üyesi Lane'in de konuşması bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü Euro Bölgesi’nde AMB Üyesi Nagel ve Cipollone'nin konuşması takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı