Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Omicron varyantının makroekonomik etkilerinin sınırlı kalacağı yönündeki iyimserlikle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Omicron varyantının makro ekonomik etkilerinin sınırlı kalacağı yönündeki iyimserlikle alıcılı seyir izledi. Özellikle ABD Başkanı Biden’ın Omicron varyantına karşı kapanmaların devreye alınmasının gündemde olmadığını ve yeni seyahat kısıtlamalarının devreye alınmayacağı yönündeki demeci piyasalardaki görünümün temelini oluşturdu. Öte yandan Fed Başkanı Powell, yeni varyanta ilişkin ilk halka açık konuşmasında, bu varyantın merkez bankasının istikrarlı fiyatlar ve maksimum istihdam sağlama görevlerinin her iki tarafı için de risk oluşturduğunu söyledi. Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün önce yayımlanan metnine göre, vakalarda son dönemde görülen artış ve Omicron varyantının ortaya çıkmasının, istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu ve enflasyona yönelik belirsizliği artırdığını ifade etti. Virüse yönelik artan endişelerin insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasasındaki iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını yoğunlaştıracağını da vurgulayan Powell görece kısa konuşma metninde, belirli para politikası hareketlerine ya da diğer Fed yetkililerinin son konuşmalarında değindiği kilit bir konu olan varlık alımlarının azaltılma hızının değiştirilme olasılığına değinmedi. Bu çerçevede, varyant belirsizliklerinin masada kalmaya devam etmesi nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,4970 seviyesine gelirken, VIX endeksi de 22,96 seviyesine gerilemiş olsa da görece yüksek seviyelerini sürdürdü. Dow Jones endeksi %0,68 artışla 35.135,94 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,32 değer kazancıyla 4.655,27 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %1,88 yükselişle 15.782,80 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, beklentileri aşan Çin imalat PMI verisine karşın Omicron varyantının etkilerine yönelik endişeler nedeniyle karışık seyir görülüyor. Çin resmi imalat PMI verisi üç ayın ardından ilk kez eşik 50 seviyesini aşarak 50,1 düzeyinde gerçekleşti. İmalat dışı gösterge ise hafif gerileyerek 52,3 değerini aldı. Bu arada Hong Kong cephesinde, eğlence sektörü devi Suncity Group'un kurucusunun yakın zamanda Macao polisi tarafından yasadışı sınır ötesi kumar faaliyetleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından eğlence sektörü hisselerinde kayıplar %4’e yaklaştı. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah satıcılı seyir söz konusu. Özellikle Moderna'nın CEO'sunun, mevcut aşıların Omicron ile mücadelede çok daha az etkili olacağını yönündeki tahmini ilaç şirketlerinin yeni varyantlara özel yeni aşılar üretmesinin aylar alacağı konusundaki uyarısı realizasyonlarda etkili oluyor. Bugün yurt dışında ise ABD’de Chicago PMI ve Conference Board tüketici güveni verisi takip edilecek. Chicago PMI Kasım ayı verisinin aylık bazda 1,4 puan düşüşle 67 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Conference Board tüketici güveni Kasım ayı verisinin de aylık bazda 3,8 puan düşüşle 110 seviyesine düşüş göstermesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisi izlenecek. Kasım ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %4,3 ve %2,3 seviyelerinde artış göstereceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı değişimi, inşaat giderleri ve ISM imalat PMI verilerine ek olarak, Fed tarafından açıklanacak olan Bej Kitap takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı değişimi Kasım ayı verisinin 525K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İnşaat giderleri Ekim ayı verisinin de aylık bazda %0,4 artış göstermesi tahmin ediliyor. ISM imalat PMI verisinin de aylık bazda 0,3 puan artışla 61,1 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Alt endeksler tarafında ödenen fiyatlar verisinin de 0,1 puan artışla 85,8 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Yeni siparişler ve istihdam altı endekslerine yönelik piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak, yeni siparişler Ekim ayı verisi aylık bazda 6,9 puan düşüşle 59,8 seviyesinde gerçekleşmişti. İstihdam endeksi de 1,8 puan artışla 52 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi cephesinde de Markit hizmet PMI Kasım ayı verisinin revizyonu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere öncü veri aylık bazda 0,3 puan artışla 58,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Verinin aynı seviede teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da sermaye harcamaları verisine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. 3Ç21 sermaye harcamaları verisinin yıllık bazda %1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Aylık bazda 1 puan artışla 54,2 seviyesinde gerçekleşen öncü verinin revizyonuna ilişkin ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Çin cephesinde de Caixin imalat PMI verisi izlenecek. Kasım ayı verisinin aylık bazda değişim göstemeyerek 50,6 seviyesindeki seyrini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı