Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Powell’ın yeniden aday gösterilmesi sonrası sıkılaştırmacı patikanın sürdürüleceği yönündeki beklentilerin tahvil faizlerindeki yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Başkan Biden’ın Fed Başkanı Powell’ı yeniden Fed Başkanlığına aday göstermesi sonrası sıkılaştırmacı patikanın planlandığı üzere devam edeceği yönündeki öngörülerin tahvil faizleri cephesindeki yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izledi. ABD Başkanı Biden, Fed başkanlığına aday olarak Powell’ı, Başkan Yardımcılığına ise Brainard’ı aday gösterdi. Salgınının ABD'de Büyük Buhran'dan bu yana en kötü ekonomik krizi yarattığını belirten Biden, salgının neden olduğu yıkımdan tamamen kurtulmak için daha gidilecek çok yol olduğunu söyledi. Biden’ın hamlesine piyasaların tepkisi ilk etapta pandemi sonrası makroekonomik toparlanma ve enflasyon mücadelesi duruşunda mevcut parasal duruşun sürdürülecek olmasıyla olumlu oldu. Ancak kapanışa doğru tahvil faizlerindeki yükselişin belirginleşmesinin teknoloji sektörü hisselerinde tetiklediği realizasyonlarla ABD hisse senedi endeksleri ekside kapandı. Söz konusu gelişmeler ışığında, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,62’li seviyelere yükselirken, VIX endeksi 19 seviyesini aştı. Nasdaq endeksi %1,26 düşüşle 15.854,80 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,32 değer kaybıyla 4.682,95 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise, %0,05 artışla 35.619,25 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da satıcılı seyir hakim. ABD cephesinde, Powell’ın yeniden Fed Başkanlığına aday gösterilmesiyle sıkılaştırmacı patika çerçevesinde parasal desteğin daha hızlı geri çekileceğine ilişkin beklentiler piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Powell’ın Fed'in araçlarını ekonomiyi ve işgücü piyasasını desteklemenin beraberinde, yüksek enflasyonla mücadele etmek adına parasal araçlarını kullanacağı yönündeki söylemleri ışığında piyasalar şimdilerde Haziran ayı Fed toplantısında çeyrek puanlık faiz artırımı fiyatlıyor. Eylül ayına kadar ikinci, Aralık ayına kadar da üçüncü faiz artırımının yapılacağı öngörülüyor. Bölge özelinde de, Çin’li teknoloji şirketlerinin daha sert yaptırımlara maruz kalacakları yönündeki spekülasyonlar da piyasalardaki satıcılı görünümde etkili oluyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah yatay karışık seyir söz konusu. Bugün yurt dışında, ABD’de PMI ve Richmond Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Kasım ayı imalat PMI verisinin aylık bazda 0,6 puan artışla 59 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puanlık artış göstererek 59 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Richmond Fed imalat endeksi Kasım ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi aylık bazda 15 puan artışla 12 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri izlenecek. Kasım ayı imalat PMI verisinin aylık bazda 0,8 puan düşüşle 57,5 puan seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de 0,5 puan düşüşle 54,1 puan seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, büyüme, kişisel tüketim, çekirdek kişisel tüketim harcamaları, dayanıklı mal siparişleri, kişisel gelir ve giderler, çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü, yeni konut satışları verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisinin de revizyonu takip edilecek. Ayrıca, Kasım ayı FOMC toplantısı tutanakları da takibimizde olacak. 20 Kasım haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinini 261K seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerini koruması bekleniyor. 3Ç21 çeyreksel yıllıklandırılmış büyüme verisinin de %2’den %2,2 seviyesine revize edilmesi öngörülüyor. Kişisel tüketim ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları 3Ç21 verisinin de sırasıyla %1,6 ve %4,5 seviyelerinde teyit edilmesi bekleniyor. Öte yandan, dayanıklı mal siparişleri Ekim ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak %0,2 ve %0,5 artışlar göstermesi tahmin ediliyor. Kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verilerine ilişkin beklentiler de sırasıyla %0,2 ve %1 artışlar yönünde. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,7 ve %5,1 artışlar göstermesi bekleniyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları çekirdek deflatörünün de sırasıyla %0,4 ve %4,1 artışlar göstermesi tahmin ediliyor. Michigan tüketici güveni verisi cephesinde ise Kasım ayında öncü olarak 4,9 puan düşüşle 66,8 seviyesine gerileyen verinin 66,9 seviyesine revize edileceği tahmin ediliyor. Yeni konut satışları Ekim ayı verisinin de aylık bazda değişim göstermemesi öngörülüyor. Asya cephesinde ise Japonya’da PMI verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı imalat PMI verisi aylık bazda 1,7 puan artışla 53,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet PMI verisi de 2,9 puan yükselişle 50,7 seviyesine yükselmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı