Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü karların yarattığı iyimserliğin olumlu makro veriler ile güçlenmesi sonucunda alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, güçlü gelen üçüncü çeyrek karlarının yarattığı iyimserliğin beklentinin altında gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ile güçlenmesi sonucunda alıcılı seyir izledi. Ayrıca önceki gün güçlü sonuçlar açıklayan Tesla hissesinde görülen %3’lük yükselişin Nasdaq ve S&P 500 endekslerine destek sağladığını da belirtmek isteriz. Bilanço sezonunu daha yakından incelediğimizde, şimdiye kadar 3Ç21 sonuçlarını açıklayan 101 S&P 500 şirketinin %82,6’sının karları piyasa beklentisini aştı. Makro veriler tarafında da, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 16 Ekim haftasında 290K seviyesinde, piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Verideki görünüm ekonomideki toparlanmayla beraber iş gücüne olan talep işsizlik maaşı başvurularının düşmesinde önemli rol oynadığına ve vakalarda yaşanan son yükselişin de işten çıkarmalara neden olmadığı görülüyor. Öte yandan, ABD’de 5 yıllık enflasyon beklentileri, artan emtia fiyatları gölgesinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 5 yıllık ABD tahvil getirisi Çarşamba günü %1,192’ye yükselirken, dün gerçekleşen ihalede ABD enflasyon korumalı beş yıl vadeli TIPS getirisi %-1,70’te fiyatlandı. Enflasyon beklentisini ölçen iki tahvil getirisi arasındaki fark 2,86 yüzde puan ile 2005’ten bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. 10 yıl ve 30 yıl vadelerdeki başa baş getiriler de son birkaç yılın zirvesine ulaştı. Olumlu gelen makro veriler ve güçlü seyreden şirket karlılıklarının risk iştahını artırmasının beraberinde enflasyon gelişmelerinin yansımaları ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,70 seviyesine yükselirken, VIX endeksi 15 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi %0,62 artışla 15.215,70 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,30 değer kazancıyla 4.549,78 seviyesinden günü tamamlayarak yükseliş döngüsünü yedinci günde de devam ettirdi. Dow Jones endeksi ise %0,02 düşüşle 35.603,08 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında, Evergrande Group'un temerrüdün eşiğinden dönmesi alıcılı hakim olduğunu görüyoruz. Çin’in devlet destekli Securities Times gazetesinin haberine göre, şirket 83,5 milyon dolarlık ödemenin havalesini gerçekleştirdi ve fonlar tahvil sahiplerinin eline Cumartesi gününden önce geçecek. Şirketin asıl ödeme tarihini kaçırmasının ardından tahvil kuponu için 30 günlük yasal (ödemesiz) süre Cumartesi günü sona eriyordu. ABD vadeliler cephesinde ise, bu sabah beklentinin altında gelen teknoloji şirketleri bilançolarının hisseler üzerindeki yansımaları ile hafif satıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de PMI verileri takip edilecek. Ekim ayı imalat PMI verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 60,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin ise 0,3 puan artışla 55,2 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri gündemimizde olacak. İmalat PMI Ekim ayı verisinin aylık bazda 1,5 puan düşüşle 57,1 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de önceki aya göre 1 puan düşüşle 55,4 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki Pazartesi ABD’de Chicago Ulusal Fed Aktivite endeksi ve Dallas Fed imalat endeksi verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Chicago Ulusal Fed Aktivite endeksi Ağustos ayında aylık bazda 0,46 düşüşle 0,29 seviyesinde gerçekleşmişti. Dallas Fed imalat endeksi Ekim ayı verisinin ise aylık bazda 1,2 puan artışla 5,8 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı