Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Cuma günü iyi gelen ABD verileriyle risk iştahı artarken bu sabah Asya’da satıcılı seyir izleniyor

Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasalarında, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde %1,50’lerin altına gerileme ile dolar endeksinde düşüş seyri takip edildi. ABD’de Cuma günü açıklanan PCE ve kişisel harcamalar verisinin tüketici talebinin Ağustos’ta güçlü seyrettiğini göstermesi ve beklentinin üzerinde gelen ISM ve PMI verisine ilave olarak Covid-19’a yönelik ağızdan alınan yeni bir ilaç tedavisinin ekonomik toparlanmaya bağlı şirket hisselerinin performansını desteklemesi ile birlikte ABD borsaları tarafında risk iştahının yükseldiğini izledik. Cuma günü dolar endeksi 94,0 seviyelerine gerilerken, Euro/dolar paritesi de 1,16’nın altındaki seyrini devam ettirdi. Asya borsalarının sert gerilerken Çin piyasalarının kapalı olduğu günde Japonya’da Nikkei 225 endeksi %2’ten fazla düşerek kayıplara öncülük etti. Avrupa borsalarında da zayıf risk iştahı görüldü. Avrupa borsaları artan enflasyon endişeleriyle satıcılı seyir izlerken, ABD borsalarında pozitif seyir hakim oldu. Zayıf risk iştahında, enerji fiyatlarında yaşanan yükselişe dair endişeler de etkili oldu. Söz konusu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,462’li seviyelerde seyrederken, VIX endeksi de 21 seviyesine geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah %1,475 seviyesinde. Dow Jones endeksi %1,43 artışla 34.326,46 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %1,15 değer kazancıyla 4.357,04 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,82’lik artışla 14.556,70 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Çin piyasalarının 'Golden Week' tatili nedeniyle Cuma gününe kadar kapalı olduğu haftanın ilk gününde Asya piyasalarında satıcılı seyir hakim. Hong Kong Hang Seng Endeksi'nde, Evergrande hisselerinin Hong Kong’ta işleme kapatılmasının etkisiyle sert kayıplar kaydediliyor. Borsa açıklamasında, bu kararın sebeplerine yer verilmedi. Emlak şirketi Evergrande geçtiğimiz hafta iki tahvil ödemesini gerçekleştirememişti. ABD vadeliler tarafında ise yatay karışık seyir görülüyor. Bugün yurt dışı tarafta ise OPEC+ toplantısı takip edilecek. Ayrıca küresel tarafta ABD’de fabrika siparişleri ve nihai dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Bir önceki ay %0,4 artan fabrika siparişlerinde Ağustos ayı beklentisi %1,0 artış yönünde oluştu. Bugün izlenecek diğer bir veri ise Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi olacak. Önceki ay, aylık bazda -2,6 puan düşüşle 19,6 olarak açıklanan veride beklenti endeksin 19,0’a gerilemesi yönünde oluştu.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta yurt dışında hizmet PMI verilerinin yanı sıra, ABD’de istihdam verileri öne çıkıyor. Çarşamba günü açıklanacak ADP Özel Sektör İstihdam Değişikliğinin ardından Cuma günü Tarımdışı İstihdam verisi yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Cuma günü açıklanacak tarımdışı istihdam önceki ay son 7 ayın en yavaş istihdam artışı olmuş ve beklentilerin altında 235 bin artarken, işsizlik oranı %5,2 olarak gerçekleşmişti. Veride beklentiler bu ay tarım dışı istihdamda 500 bin artış olacağı, işsizlik oranının %5,1'e gerileyeceği yönünde oluşuyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı