Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Artan volatilite ile tetiklenen satışlar nedeniyle Mart 2020’den bu yana en kötü kapanışını gerçekleştirdi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Temsilciler Meclisi'nin ABD hükümetinin kapanmasını önlemek için dokuz haftalık bir harcama tasarısını onayladığını doğrulamasına rağmen, artan volatilitenin tetiklediği satışlar nedeniyle Mart 2020’den bu yana en kötü aylık performansını gösterdi. Özellikle, yavaşlayan ekonomik büyüme, yüksek enflasyon, tedarik zinciri darboğazları, küresel bir enerji krizi ve Çin kaynaklı düzenleyici risklere ilişkin artan korkuların mevcut olduğu ortamda Fed’in sıkılaştırmacı patikaya geçiyor olması risk algısını baskılıyor. Ayrıca, Başkan Biden'ın harcama planını kısması üzerine kurulu siyasi çekişmeler çerçevesinde Demokrat Senatör Manchin, sosyal harcama paketinin yarıdan fazla azaltılarak 1,5 trilyon dolara düşürülmesini istiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, ilerici Demokratların Senato daha kapsamlı bir vergi ve harcama paketi üzerinde anlaşana kadar tasarıyı oyalayacak sayılara sahip olduklarını söyleseler de, iki partili bir altyapı tasarısını oylamak için baskı yapıyordu. Söz konusu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,47’li seviyelerde seyrederken, VIX endeksi tekrar 23 seviyesini aştı. Dow Jones endeksi %1,59 düşüşle 33.843,92 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %1,19 değer kaybıyla 4.307,54 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,44’lük düşüşle 14.448,60 seviyesinden kapandı. Aylık bazda S&P 500 endeksi Eylül ayında %5’e yaklaşan kayıplarla Temmuz ayından bu yana en kötü aylık performansını gösterdi. Sektörler cephesinde, sanayi ve bankacılık sektörü hisselerinin en çok değer kaybedenler arasında başı çekmesiyle endeks çeyreksel kazanımlarının neredeyse tamamını geri verdi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Hong Kong ve Çin piyasalarının kapalı olduğu günde satıcılı seyir hakim. Özellikle yüksek enflasyon ve düşük büyüme endişelerinin tetiklediği stagflasyon korkularının piyasalardaki negatiflikte etkili olduğunu izliyoruz. Çin’in emtia alımlarında bulunacağı yönündeki haberlerle 80 dolar/varil seviyesi yakınlarında kalmaya devam eden petrol fiyatları da mevcut görünümü doğrulayan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler tarafında da negatif seyir görülüyor. Bugün ABD’de kişisel gelirler, kişisel harcamalar, çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü, inşaat giderleri ve ISM imalat PMI verilerine ek olarak, Markit imalat PMI ve Michigan tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek. Kişisel gelirler ve kişisel giderler Ağustos ayı verisinin aylık bazda sırasıyla %0,2 ve %0,7 artışlar gösterdiği öngörülüyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %3,5 yükseldiği tahmin ediliyor. ISM imalat PMI Eylül ayı verisinin aylık bazda 0,4 puan düşüşle 59,5 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Ödenen fiyatlar verisinin de 0,9 puan düşşle 78,5 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Yeni siparişleri verisinin de 3,7 puan düşüşle 66 seviyesine gerilmesi tahmin edilirken, istihdam verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere istihdam alt endeksi Ağustos ayında aylık bazda 3,9 puan düşüşle 49 seviyesine gerilemişti. İnşaat giderleri verisinin de Ağustos ayında aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. Öte yandan, aylık bazda 0,6 puan düşüşle 60,5 seviyesine gerileyen Markit imalat PMI Eylül ayı öncü verisinin bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Ayrıca, öncü olarak Eylül ayında aylık bazda 0,7 puan artışla 71 seviyesine yükselen Michigan tüketici güveni verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Eylül ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %3,3 ve %1,9 artış kaydetmesi bekleniyor. Öncü olarak aylık bazda 2,7 puan düşüşle 58,7’ye gerileyen imalat PMI verisinin bu seviyede teyit edilmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de fabrika siparişleri verisi ve dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonu izlenecek. Fabrika siparişler Ağustos ayı verisinin aylık bazda %1 artış kaydetmesi bekleniyor. Dayanıklı mal siparişleri öncü verisi de manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,2 ve %1,8 artışlar göstermişti. Euro Bölgesi’nde de Sentix yatırımcı güveni verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Eylül ayı verisi aylık bazda -2,6 puan düşüşle 19,60 seviyesine geriledi.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı