Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Olumlu gelen makro verilerin küresel makroekonomik toparlanma görünümüne ilişkin karamsarlığı azaltmasıyla alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, olumlu gelen makro veriler ve yükselen petrol fiyatlarının küresel makroekonomik görünüme ilişkin karamsarlığı azaltmasıyla genel olarak alıcılı seyir izledi. Makro veriler tarafında, New York Fed imalat endeksi Eylül ayında 34,3’e yükselerek tahminleri aştı. Veri Ağustos ayında 18,3 değerini almıştı. Siparişler ve sevkiyatlardaki hızlı artış endeksin yükselişinde etkili oldu. Endeksin alt kalemlerinden fiyatlar endeksi 1,8 puan artarak 47,8 ile rekor tazelerken, yeni siparişler endeksi 33,7 ile 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD’de sanayi üretimi Ağustos ayında aylık bazda %0,4 artışla piyasa beklentisinin hafif altında gerçekleşti. Yıllık artış da %6,6’dan %5,95’e geriledi. Kapasite kullanım oranı ise son ayda %76,2’den %76,4’e yükseldi. Ayrıca ithalat fiyatları Ağustos ayı verisinin de aylık bazda %0,3 düşüşle geçtiğimiz Ekim ayından bu yana ilk kez azalış kaydetmesi, enflasyondaki yükselişin geçiçi olduğu görüşünü destekleyen bir unsur olarak öne çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,29’lu seviyelerdeki seyrini sürdürürken, VIX endeksi 18 seviyesine doğru geriledi. Dow Jones endeksi %0,30 değer kazancıyla 34.681,76 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,32 artışla 4.457,20 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,01’lik ılımlı gerileme ile 15.036,20 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, bölge özelindeki gelişmeler nedeniyle satıcılı seyir görülüyor. Çin’li Evergrande Group'taki borç krizinin ve düzenleyici otoritenin özel sektör oyuncularını dizginlemek için aldığı aksiyonların risk algısını baskılaması görünümde etkili oluyor. Hong Kong borsalarına kote olan kumarhane sektörü hisselerinin %4’ün üzerinde düşüşlere sahne olmasıyla Hang Seng endeksinde değer kayıplarının %2’ye yaklaştığını izliyoruz. Makro veriler tarafında da, Avustralya’nın Ağustos ayı işsizlik verisinin beklentinin altında %4,5 seviyesinde gerçekleşmesinin güçlenen istihdam piyasası koşullarından ziyade kısıtlama dönemlerinde azalan işgücü katılımından kaynaklanmış olması makrogörünüme ilişkin endişeleri canlı tuttu. ABD vadeliler tarafında ise yatay satıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Manşet perakende satışlar Ağustos ayı verisinin aylık bazda %0,7 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda değişim göstermeyeceği tahmin ediliyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 11 Eylül haftasına ilişkin verinin 323K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 4 Eylül haftasına ilişkin devam eden başvurulara ilişkin öngörü de 2740K seviyesinde bulunuyor. Üretim cephesinde Philadelphia Fed İmalat endeksi Eylül ayı verisinin de aylık bazda 0,4 puan düşüşle 19 seviyesine ılımlı gerilemesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Michigan Tüketici Güveni Eylül ayı öncü verisinin aylık bazda 1,7 puan artışla 72 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisinin revizyonları takip edilecek. Öncü olarak %2,2 artış olarak açıklanan manşet TÜFE verisinin yıllık bazda %3 artış olarak revize edilmesi bekleniyor. Çekirdek verinin ise yıllık bazda %1,6 artış olarak teyit edilmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı