Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed’in sıkılaştırmacı patikaya geçişinin erteleneceği yönündeki beklentilerle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün Avrupa piyasaları, beklentinin altında gerçekleşen tarımdışı istihdam verisi sonrası Fed’in sıkılaştırmacı patikaya geçişini erteleyeceği yönündeki beklentilerle alıcılı seyir izledi. Ayrıca, Japonya ve Çin’den gelen parasal desteğin artırılacağı yönündeki söylemler de piyasalardaki iyimserliği güçlendirdi. Bu arada AMB’ye ilişkin olarak da beklentiler bankanın pandemi ilintili varlık alımlarını azaltmaya başlamak için Aralık ayını bekleyeceği yönünde. DAX endeksi %0,96 yükselişle 15.932,12 seviyesinden kapanırken, CAC 40 endeksi, %0,80 değer kazancıyla 6.743,50 seviyesinden günü tamamladı. FTSE 100 endeksi de %0,68 yükselişle 7.187,18 seviyesinden kapandı. Sektörel bazda incelediğimizde çoğu sektör hissesinin alıcılı seyir izlediği günde teknoloji sektörü hisselerinin %1,6 yükselişle en çok yükselenler arasında başı çektiğini görüyoruz.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Japonya, Çin ve Hong Kong piyasaları pozitif ayrışırken, Güney Kore ve Avustralya piyasalarının negatif ayrıştığını takip ediyoruz. Japonya’da politik gelişmelere ek olarak parasal teşvik beklentileri iyimserliği tetiklerken, Çin cephesinde ihracat ve ithalatların yıllık bazda sırasıyla %25,6 ve %33,1 artışlarla beklentinin üzerinde gerçekleşti. Dış ticaret dengesinin 58,3 milyar dolar fazla ile gerçekleşmesi ışığında artan vaka sayılarının ticaret aktivitesi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu ortaya koydu. ABD vadeliler tarafında ise hafif alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise büyüme ve ZEW beklenti anketi verileri izlenecek. Öncü olarak yıllık bazda %13,6 seviyesinde gerçekleşen GSYİH büyümesinin bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. ZEW beklenti anketine ilişkin olarak piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı verisi aylık bazda 18,5 puan düşüşle 42,7 seviyesine gerilemişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve JOLTS açık iş pozisyonları verilerine ke olarak Bej Kitap raporu izlenecek. Temmuz ayı JOLTS verisinin 10 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan Bej Kitap raporu da ABD ekonomisindeki görünüme ilişkin vereceği detaylar açısından kritik olacak. Asya cephesinde de Japonya’da 2Ç21 büyüme verisinin revizyonu izlenecek. Öncü olarak %1,3 seviyesinde açıklanan verinin %1,6 seviyesine revize edilmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı