Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü finansal sonuçlar ve emtia fiyatlarındaki yükselişin desteğinde rekor seviyelerden kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, güçlü şirket karları ve emtia fiyatlarındaki yükselişin salgının makroekonomik yansımalarına ilişkin endişeleri hafifletmesi sonucunda rekor seviyelerden kapandı. Ayrıca, Çin’de teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımların da Nasdaq endeksindeki yükselişte etkili olduğunu belirtmek isteriz. Özellikle Çin'de düzenleyici görünümün daha fazla açıklığa kavuşması ile satışlara maruz kalan sektör hisseleri alımlara sahne oldu. Risk algısındaki güçlü görünüm eşliğinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,29’lu seviyelerdeki seyrini sürdürürken, 17 seviyesi üzerinde tutunmuş durumda. Nasdaq endeksi %0,52 yükselişle 15.020 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,15 değer kazancıyla 4.486 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,09 artışla 35.366 seviyesinden kapandı. Sektörel cephede, aşı üreticisi şirketlerin hisselerinin dün realizasyonlara sahne olduğunu takip ettik. Pfizer, Biontech ve Moderna hisselerinde düşüşler %3’ü aşarken, Pfizer tarafından satın alınacağı duyurulan Trillium Therapeutics %1’e yakın düşüş kaydetti. Seyahat, havayolları ve kruvaziyer sektörü hisseleri ise teknoloji sektörü hisseleri dışında alımlara sahne olan diğer sektör hisseleri olarak öne çıktı. Hisseler özelinde de, Best Buy hissesi güçlü ikinci çeyrek sonuçları sonrası %8’in üzerinde yükseliş kaydederken, sosyal medyada öne çıkan GameStop ve AMC hisselerinde de değer kazançları %20’yi aştı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise karışık seyir hakim. Özellikle dün ralli yapan Hong Kong borsasına kote olan Çin’li teknoloji sektörü hisselerinin realizasyonlara sahne olması görünümde etkili oluyor. SEC Başkanı Gensler’in ABD'de işlem gören Çinli şirketlerden yatırımcılara siyasi ve düzenleyici riskleri açıklamalarını talep edeceklerini belirttiği yönündeki haber akışı realizasyonların temelini oluşturuyor. Bloomberg tarafından yayımlanan habere göre, şirketlerin gelişmiş açıklamaları yıllık raporlarına gelecek yılın başlarında dahil etmeye başlayabilecek. ABD vadeliler tarafında da, yatay negatif seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayı öncü manşet verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydettiği öngörülüyor. Çekirdek verinin de %0,5 artış gösterdiği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Kansas Fed imalat endeksi verilerine ek olarak, ikinci çeyreğe ilişkin büyüme, kişisel tüketim ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verileri takip edilecek. 21 Ağustos haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 350K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Kansas Fed imalat endeksi Ağustos ayı verisinin de aylık bazda 5 puan düşüşle 25 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. İkinci çeyrek verileri cephesinde büyüme verisinin %6,5 seviyesinden %6,7 seviyesine revize edilmesi öngörülüyor. Kişisel tüketim verisinin %11,8’den %12,2’ye revize edilmesi, %6,1 olarak açıklanan çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisinin de bu seviyede teyit edilmesi tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı