Küresel piyasalarda fiyatlamalar: ABD ekonomisinde kırılgan makro veriler ve Fed’in şahin söylemleri sonrası ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, karışık görünüm sergileyen makro veriler ve Fed Başkan Yardımcısı Clarida’nın para politikası duruşuna ilişkin şahin söylemleri nedeniyle satıcılı seyir izledi. Fed Başkan Yardımcısı Clarida, faiz artırımı için gerekli koşulların 2022 sonunda sağlanabileceğini ve enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin söz konusu olduğu ifade etti. Clarida ekonomi tahminlerine paralel olarak iyi performans gösterirse 2023’te faiz artışlarının başlayabileceğini söyledi. Clarida ayrıca varlık alımlarının azaltımı konusunun gelecek toplantılarda ele alınacağını sözlerine ekledi. Makro veriler cephesinde ise, ADP özel sektör istihdamı verisi Temmuz ayında vakalardaki artış nedeniyle 330K ile Şubat ayından bu yana görülen en düşük seviyede artış kaydetti. Önceki ayın verisi de 680 bine aşağı yönlü revize edildi. ISM hizmet PMI verisi ise aylık bazda 4 puan artışla 64,1 seviyesinde piyasa beklentisini aşarken, sektör aktivitesi verisi de önceki aya göre 6,6 puan yükselişle beklentinin üzerinde gerçekleşti. İstihdam verisi 4,5 puan artışla 53,8 seviyesine yükselirken, yeni siparişler verisi 1,6 puan artışla 63,7 seviyesinde gerçekleşti. Ödenen fiyatlar verisi de aylık bazda 2,8 puan artışla 82,3 seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesinde gerçekleşti. Verinin alt kalemlerinde, kötüleşen istihdam ve hammadde açığı görünümü nedeniyle ABD ekonomisinin kırılganlığına ilişkin endişeleri güçlendirdi. Öyle ki hammadde açığı ilerleyen dönemlerde fiyat baskılarını artırabilecek bir unsur olarak öne çıkıyor. Fed Başkan Yardımcısı Clarida’nın söylemleri sonrası, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,21 seviyesini test ettikten sonra %1,18’li seviyelerde dengelenirken, VIX endeksi ise 18 seviyesi civarındaki seyrini sürdürdü. Dow Jones endeksi %0,92 düşüşle 34.792,67 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,46 değer kaybıyla 4.402,68 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,13 artışla 14.780,50 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da karışık seyir görülüyor. ABD cephesinde yaşanan gelişmelerin yansımalarına ek olarak, Çin’de oyun sektörünün kaydettiği ivme nedeniyle, yurt içinde yazılım sektörü gelişimini desteklemek amacıyla sunulan vergisel avantajından faydalanmaması gerektiği yönündeki haber akışları piyasalardaki görünümde etkili oluyor. ABD vadeliler tarafında ise tepki alımları öncülüğünde hafif alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Dış ticaret dengesi Haziran ayı verisinin 74 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının da 31 Temmuz haftasında 384K seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de tarımdışı istihdam verisi takip edilecek. Temmuz ayında istihdam artışının 875K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. İşsizlik oranının aylık bazda 0,2 puan düşüş kaydederek %5,7 seviyesine gerileyebileceği düşünülüyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin de aylık ve yıllık bazda %0,3 ve %3,9 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı