Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü şirket karları ve küresel merkez bankalarının destekleyici duruşlarını sürdürecekleri vurgulamalarının desteğiyle alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, delta varyantının makroekonomik büyüme görünümünü yavaşlatabileceğine ilişkin endişelere karşılık güçlü şirket karları ve küresel merkez bankalarının finansal piyasalara desteğini sürdürecekleri yönünde verdikleri mesajlarla alıcılı seyir izledi. ABD Başkanı Biden’ın mevcut destekleyici parasal duruşun kesintiye uğramaması için Powell’ı yeniden başkan olarak ataması bekleniyor. Öte yandan geçtiğimiz Perşembe günü AMB’nin faiz kararı toplantısında da bankanın bölge faizlerini makroekonomik toparlanma arzu edilen düzeye ulaşana kadar aşırı düşük seviyelerde sürdüreceği mesajı verildi. Bilançolar cephesinde teknoloji sektörü şirketlerinin güçlü karlar açıklamalarının piyasalardaki iyimserliği güçlendirdiğini takip ettik. Twitter ve Snap hisseleri beklentileri aşan 2Ç21 sonuçları sonrası geçtiğimiz Perşembe günü sırasıyla %3 ve %24 yükseliş kaydettiler. American Express hissesi de %1,3 artış gösterdi. Genel olarak şirket karlılıklarını incelediğimizde S&P şirketlerinin %25’i karlarını açıklarken, bu şirketlerin %88’i pozitif sürpriz yaptı. Eğer bu görünüm bilanço sezonunun sonuna kadar devam ederse 2008 yılından bu yana S&P şirketleri tarafından yapılan en yüksek pozitif sürpriz oranına ulaşılacak. İknci çeyrek karlarının yıllık bazda %76 artış kaydederek 2009 yılından bu yana en güçlü performansını göstermesi bekleniyor. Ayrıca, yükselen enflasyon karşısında şirketlerin kar marjının da yükselerek ortalama bazda %12,8 seviyesinde tarihsel ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini takip ediyoruz. Geçtiğimiz Pazartesi günü %1,13 seviyesine gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizleri, haftanın son işlem gününde makroekonomik endişelerin azalmasıyla %1,28’li seviyelere yükseldi. VIX endeksi de 22,5 seviyesinden 17,2 seviyesine geriledi. Böylece, Dow Jones endeksi %0,68 düşüşle yükselişle 35,061.55 seviyesinden kapanarak yükselişini dördüncü güne taşıdı. Endeksin yılbaşından bugüne sağladığı getiri de %14 seviyesini aştı. S&P 500 endeksi %1,01 değer kazancıyla 4,411.79, Nasdaq endeksi de %1,04 artışla 14,836.99 ile rekor seviyeden kapandı. Haftalık bazda incelediğimizde de Dow Jones endeksi %1 yükselirken, S&P endeksi %2 değer kazandı. Nasdaq endeksi ise %3’e yaklaşan yükselişle pozitif ayrıştı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise Çin’li teknoloji ve eğitim sektörü hisselerinde düzenleyici otoritenin baskılarıyla görülen düşüşler nedeniyle satıcılı seyir izliyor. %3’e yaklaşan kayıplar, Çin'in antitröst düzenleyicisinin Tencent'e münhasır müzik lisans haklarından vazgeçmesini emretmesi ve rekabete aykırı davranış nedeniyle ceza kesmesinin ardından geldi ve ülkenin yerel internet devlerine yönelik devam eden baskısında başka bir aşamaya geçildiğine işaret etti. Bu arada artan vaka sayıları nedeniyle bölgede uzatılan karantinalar da piyasalardaki negatiflikte etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Yerel ajans Yonhap, Güney Kore'de Salı gününden itibaren başkent dışı bölgelere en yüksek ikinci virüs kısıtlamasının uygulanacağını bildirdi. Ayrıca Endonezya Pazar günü de kısıtlamaları bir hafta uzattı. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir hakim. Özellikle ABD-Çin ilişkilerinde artan gerilime işaret eden haber akışlarının realizasyonlarda etkili olduğunu gözlemliyoruz. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin, 16 Temmuz'da Hong Kong'da faaliyet gösteren ABD'li şirketlere yönelik uyarı metni hazırladığı hatırlatılarak, aralarında eski ABD Ticaret Bakanı Ross'un da bulunduğu 7 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağı belirtildi. Açıklamada, ABD Başkanı Biden hükümetinin, Hong Kong'da faaliyet gösteren ABD'li şirketlere uyarıda bulunmasının bölgedeki iş ortamına zarar verdiği ve ABD'nin söz konusu eylemleri ile uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiği kaydedildi. Bugün ABD’de yeni konut satışları ve Dallas Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Yeni konut satışlarının Haziran ayında aylık bazda %4 artışla 800K seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Dallas Fed imalat endeksi Temmuz ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere veri Haziran ayında aylık bazda 3,8 puan düşüşle 31,1 seviyesinde gerçekleşti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Conference Board tüketici güveni ve Richmond Fed imalat endeksi verileri izlenecek. Dayanıklı mal siparişleri Haziran ayı öncü verisinin aylık bazda %2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Mayıs ayında veri aylık bazda %0,3 artış kaydetmişti. Conference Board tüketici güveni Temmuz ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi de verinin aylık bazda 1,8 puan düşüşle 125,5 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Richmond Fed imalat endeksine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere veri Haziran ayında aylık bazda 4 puan artışla 22 seviyesine yükselmişti. Asya cephesinde Çin’de sanayi üretimi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Mayıs ayı verisi yıllık bazda %36,4 artış kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı