Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Michigan tüketici güveni verisi ile öne çıkan enflasyon endişeleri nedeniyle satıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, Michigan tüketici güveni verisi ile öne çıkan enflasyon endişelerinin, beklentileri aşan şirket karlılıkları ve perakende satışlar verisinin yarattığı iyimserliği bastırmasıyla satıcılı seyirle kapandı. Michigan tüketici güveni Temmuz ayı verisi aylık bazda 4,7 puan düşüşle 80,8 seviyesinde beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. Ayrıca veride 12 aylık enflasyon beklentisinin %4,8 ile Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması hem büyüme hem de enflasyon endişelerinin artmasına neden olarak piyasalarda baskı yarattı. Perakende satışlar Haziran ayı verisi ise aylık bazda %0,6 artışla piyasa beklentisini aştı. Çekirdek perakende satış verisi de aynı şekilde beklentinin üzerinde %1,1 artış gösterdi. Verideki görünümde, hükümet teşvikleri, artan tasarruflar ve aşılamanın olumlu katkısı etkili oldu. Yaşanan gelişmelerin risk algısını baskılaması nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,2903 seviyesine gerilerken, VIX endeksi 18 seviyesini aştı. Böylece, Nasdaq endeksi %0,80 düşüşle 14,427.24 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,75 değer kaybıyla 4,327.16 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi ise %0,86 düşüşle 34,687.85 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda incelediğimizde de endekslerin üç haftalık yükseliş döngüsünü sonlandırdıklarını görüyoruz. Dow Jones endeksi %0,52 gerilerken, S&P endeksi %0,97 değer kaybetti. Nasdaq endeksi ise %2’ye yaklaşan düşüşle negatif ayrıştı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise delta varyantı endişeleri ve enflasyonist baskılara ilişkin korkuların etkisiyle satıcılı seyir görülüyor. Ayrıca, OPEC ülkelerinin Ağustos-Aralık döneminde petrol üretiminin her ay için günlük 400 bin varil artırılmasına karar vermesi sonrası petrol fiyatlarında %1 aşan düşüşler de piyasalardaki görünümde etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Toplantıda 10. Bakanlar Toplantısı'nda varılan anlaşmanın süresinin ise Nisan 2022'den 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılırken, Mayıs 2022'den sonra Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın üretim taban seviyelerini artırmaları kararlaştırıldı. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir hakim. Küresel risk algısındaki zayıflama ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,28’li seviyelere gerilediği de belirtmek isteriz. Bugün yurtdışında veri gündemi sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de inşaat izinleri verisi takip edilecek. Haziran ayı verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da ulusal TÜFE verisi takip edilecek. Verinin Haziran ayında yıllık bazda %0,2 artış kaydetmesi tahmin ediliyor. Çin’de de faiz kararı toplantısı izlenecek. Piyasa beklentisi politika faizinin %3,85 seviyesinde sürdürüleceği yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı