Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed Başkanı Powell’ın enflasyon ve para politikası duruşu konusunda güven tazelemesi ile alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde yaptığı sunumda enflasyon cephesinde gelecek aylarda görülebilecek baskıların geçici olacağını vurgulamasının risk algısında yarattığı destekle alıcılı seyir izledi. Başkan Powell, enflasyon baskılarının eninde sonunda düşeceğine dair bir güven düzeyine sahip olduğunu söylerken, 1970'ler tarzı enflasyonu görmenin çok olası olmayacağını belirtti. Powell sunumunda ayrıca %5'lik bir enflasyon ortamının kabul edilebilir olmayacağını söyledi ve fiyatlara ilişkin verileri değerlendirme konusunda sabırlı olunması çağrısında bulundu. Powell’ın demeçlerinin ılımlı politika normalleşmesi konusunda piyasaların güvenini tazelemesi volatilitenin azalmasında etkili oldu. VIX endeksi 16,66 seviyesine gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %1,46’lı seviyelerde dengelendi. Getiri eğrisi cephesinde de toparlanma devam etti. 30 yıllık ve 5 yıllık tahvil faizleri arasındaki farkın 124 seviyesine yükseldiğini takip ettik. Endeksler tarafında, Nasdaq endeksi tahvil faizlerinde öne çıkan geri çekilmenin desteğinde %0,79 yükselişle 14.253,30 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi %0,51 değer kazancıyla 4.246,43 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,20 artışla 33.945,58 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Fed Başkanı Powell’ın piyasaların para politikası duruşu konusunda endişe verici bir hamle yapılmayacağının altını çizmesinin tetiklediği iyimserlikle Hang Seng endeksi öncülüğünde alıcılı seyir hakim. ABD vadeliler cephesinde, pozitif görünümün daha sakin tonda devam ettiğini izliyoruz. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları, PMI verileri ve yeni konut satışları verileri takip edilecek. Haziran ayı öncü imalat PMI verisinin aylık bazda 0,6 puanlık ılımlı düşüşle 61,5 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Hizmet verisine ilişkin beklenti de aylık bazda 0,4 puanlık gerileme ile 70 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Yeni konut satışları cephesinde de Mayıs ayı verisinin aylık bazda %0,9 artışla 871K seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri gündemimizde olacak. İmalat PMI öncü verisinin aylık bazda 0,8 puan ılımlı düşüşle 62,3 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Hizmet verisinin ise 2,8 puan artışla 58 seviyesine yükseleceği öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verilerine ek olarak ilk çeyrek büyüme, kişişel tüketim ve çekirdek kişisel tüketim verilerinin revizyonları izlenecek. Dayanıklı mal siparişleri Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda manşet ve çekirdek olarak sırasıyla %2,7 ve %0,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi cephesinde 19 Haziran haftasına ilişkin verinin 380K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. İlk çeyrek verilerinin revizyonlarına ilişkin olarak büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamalarının sırasıyla %6,4 ve %2,5 seviyelerinde teyit edilmesi bekleniyor. Kişisel tüketim verisinin de %11,3 seviyesinden %11,4 seviyesine ılımlı revize edileceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı