Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed’in ılımlı politika normalleşmesinin tahvil faizlerindeki yansımalarına karşın karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, FOMC toplantısında verilen mesajların ılımlı politika normalleşmesine işaret ettiğinin anlaşılmasının etkisiyle tahvil faizlerindeki düşüşün teknoloji sektörü hisselerinde tetiklediği alımlara karşın karışık seyir izledi. Makro verilerde, Philadelphia Fed imalat endeksi Mayıs ayı verisi aylık bazda 0,8 puan düşüşle 30,7 seviyesinde beklentinin altında gerçekleşti. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 12 Haziran haftasında 412K ile beklentiden kötü seviyede gerçekleşerek, 23 Nisan haftasından bu yana ilk kez artış gösterdi.

TAHVİL FAİZLERİNDE ALIM

ABD 10 yıllık tahvil faizi ise, makro verilerin ekonomik görünüme ilişkin karışık sinyaller vermesi ışığında, Fed’in ılımlı politika normalleşmesinin şahin olmadığının ön plana çıkmasıyla %1,59’lu seviyelerden %1,50’li seviyelere geriledi. VIX endeksi de 17,75 seviyesine gerileyerek sakin seyrini sürdürdü. Dolar endeksi ise dün yükselişini sürdürerek 92 seviyesi ile son 1,5 yılın zirvesini test etti. Endeksler tarafında, tahvil faizlerindeki düşüşün teknoloji sektörü hisselerinde tetiklediği alımların desteğiyle Nasdaq endeksi %0,87 yükselişle 14.161,35 seviyesinden kapanırken; Dow Jones endeksi %0,62 değer kaybıyla 33.823,45 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi ise %0,04 düşüşle 4.221,86 seviyesinden kapandı. Sektörel bazda incelediğimizde, emtia temalı hisseler, dolardaki güçlenmeye ek olarak, Çin’in enflasyon endişelerini hafifletmek için devreye aldığı aksiyonlarla satışlara sahne oldu. Gelişmiş ülke piyasalarında bankacılık sektörü hisselerinde ise gün içinde, tahvil faizlerindeki hareketlenmenin karlılığı artıracağı yönündeki ümitlerle alımlar ön plandaydı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da bölge özelinde yaşanan gelişmelerle karışık seyir görülüyor. Çin’in emtia cephesindeki yansımalarına ek olarak, Çin piyasaları, ABD’li otoritelerin Huawei Technologies Co. ve diğer dört Çinli elektronik şirketinin ürünlerini yasaklama önerisinin ardından satıcılı seyir izliyor. Hong Kong piyasaları ise %1’ye yaklaşan yükselişle pozitif ayrışıyor. ABD vadeliler cephesinde de, tahvil faizlerindeki sakinleşmenin desteğinde alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de ve Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de Chicago Ulusal Aktivite Endeksi verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi Mayıs ayı verisinin aylık bazda 0,64 puan yükselişle 0,88 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde ise veri akışı sakin seyredecek. Asya tarafında da Çin’de 1 ve 5 yıllık gösterge kredi faizlerine ilişkin revizyonlar takip edilecek. Piyasa beklentisi oranların sırasıyla %3,85 ve %4,65 seviyelerinde tutulacağı yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı