Küresel piyasalarda fiyatlamalar: FOMC toplantısında destekleyici duruşun sürdürüleceği yönündeki beklentilerle alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, alt kalemler itibarıyla yükselişin geçici olduğu teyit edilen TÜFE verisi sonrası, bu hafta gerçekleşecek FOMC toplantısında destekleyici duruşun sürdürüleceği yönündeki beklentilerle alıcılı seyir izledi. Verinin son 13 yılın en sert yükselişini göstermesine karşın, piyasaların bu görünümün geçiciliği konusunda hemfikir olmasının tahvil faizleri cephesinde tetiklediği düşüş eğilimi pozitifliğin temelini oluşturuyor. Öyle ki, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,45’li seviyelerle, son 3 ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürdüğünü takip ettik. VIX endeksi de risk iştahındaki güçlü seyir eşliğinde 20 Şubat 2020’den bu yana en düşük seviye olan 15,65’e geriledi. Endeksler tarafında, Nasdaq endeksi Apple, Microsoft ve Netflix hisselerindeki öne çıkan artışlarla %0,35 yükselişle 14.069,42 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi de %0,20 değer kazancıyla 4.247,44 seviyesinden kapanarak yükselişini ikinci güne taşıdı. Dow Jones endeksi ise %0,04 artışla 34.479,60 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda incelediğimizde S&P 500 endeksinin %0,4 getiri ile yükseliş eğilimini üçüncü haftaya taşıdığını izliyoruz. Nasdaq endeksi ise %2’ye varan değer kazancıyla pozitif ayrışarak yükselişini dördüncü haftada da sürdürdü. Dow Jones endeksi ise %0,8 düşüş kaydetti. Sektörler cephesinde teknoloji sektörü hisselerinde görülen kazançların, sağlık ve gayrimenkul sektörü hisselerinde görülen düşüşleri dengelediğini izledik.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasaları, Çin ve Hong Kong piyasalarının kapalı olduğu günde Hindistan’da %1’e varan kayıplar öncülüğünde negatif eğilimli karışık seyir izliyor. Özellikle G7 zirvesinde Çin hakkında devreye alınan önlemlerin yansımalarının etkili olduğunu izliyoruz. Zirvede Çin'in Kuşak ve Yol projesine karşı yeni bir alternatif altyapı destek programı gündeme gelirken, Bloomberg'in elde ettiği nihai bildiri metnine göre Çin daha çok insan hakları ihlalleri dolayısıyla ele alındı. Diğer yandan, Çarşamba günü sona erecek Haziran ayı FOMC toplantısında, Fed’in zaman bildirmeden bile olsa varlık alımlarını azaltma konusuna değinebileceği yönündeki şüpheler piyasalardaki görünümde etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,46’lı seviyelerde sakin seyrini sürdürmesinin piyasalarda risk algısının güçlü seyrini sürdürdüğünü gösterdiğini belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde ise ılımlı alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise sanayi üretimi verisi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Mart ayı verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %10,9 artışlar kaydetmişti. Asya cephesinde Japonya’da da sanayi üretimi verisinin revizyonunu izleyeceğiz. Hatırlanacağı üzere Nisan ayında öncü veri aylık ve yıllık bazda sırasıyla %2,5 ve %14,4 artışlar kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de perakende satışlar, NY Empire State imalat endeksi , ÜFE, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Perakende satışlar verisinin Mayıs ayında aylık bazda %0,4 düşüş kaydedeceği, çekirdek bazda ise %1 artış göstereceği tahmin ediliyor. NY Empire State imalat endeksine yönelik piyasa beklentisi Haziran ayı verisinin bazda 2,3 puan düşüşle 22 seviyesine gerileyeceği yönünde. ÜFE cephesinde de Mayıs ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %6,2 ve %4,8 artışlar kaydedilmesi bekleniyor. Diğer yandan, kapasite kullanım oranının Mayıs ayında aylık vazda 0,4 puan artışla %75 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Sanayi üretimi verisine ilişkin piyasa beklentisi de verinin Mayıs ayında aylık bazda %0,7 yükseliş kaydedeceği yönünde. Asya cephesinde Japonya’da Tertiary sanayi endeksi Nisan ayı verisinin aylık bazda %0,5 düşüş kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı