Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Ekonomik toparlanma iyimserliğinin güç kaybetmesi nedeniyle satıcılı seyrini sürdürdü

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, vaka sayılarında görülen artış nedeniyle ekonomik toparlanma iyimserliğinin gücünün zayıflaması sonucunda satıcılı seyrini ikinci güne taşıdı. Dow Jones endeksi %0,75 düşüşle 33.821,30 seviyesine gerileyerek 23 Mart’tan bu yana en kötü günlük performansını sergiledi. S&P 500 endeksi %0,68 değer kaybı ile 4.134,94 seviyesinden, Nasdaq endeksi de %0,92 düşüşle 13.786,27 seviyesinden günü tamamladı. Hisseler özelinde, dün bilançosu açıklanan United Airlines hissesi ardarda beşinci çeyrekte zarar yazdı. Bununla beraber şirket yönetimi iş ve uluslararası seyahatlerin toparlanmaktan çok uzak olduğunu ifade etmesi sonrası hisse %8,5 düşüş yaşadı. Ayrıca dün ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, pandeminin seyahat edenler için benzersiz risk taşıdığı gerekçesiyle seyahat yasağını dünya çapındaki ülkelerin yaklaşık %80'ini kapsayacak şekilde artıracağını bildirdi. Söz konusu gelişmenin de havacılık ve seyahat sektörü hisselerinde düşüşleri tetiklediğini takip ettik. Bu arada geçen hafta16,25 ile son 14 ayın en düşük seviyesine gerileyen VIX endeksi haftaya yükseliş eğilimiyle başladı. Hafta başından bu yana endeks %14,44 artışla 18,68 seviyesine yükseldi. Bugün ABD’de Verizon ve Chipotle Mexican Grill’in bilançolarını takip edeceğiz.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da, salgının endişe verici boyutlama ulaşmasının yansımalarıyla satıcılı seyir hakim. Özellikle Hindistan ve Brezilya gibi gelişen ülkelerde kontrol altına alınamayan vaka artışlarının sert kısıtlamaların yeniden devreye alınması olasılığını artırarak risk algısını zayıflatıyor. Ayrıca, aşıların piyasalara sürülmesi konusundaki aksaklıklar da yeniden normalleşmenin hızına ilişkin belirsizlikleri artırıyor. ABD vadeliler cephesinde ise satıcılı seyrin daha hafif tonda Nasdaq vadeli öncülüğünde devam ettiğini izliyoruz. Yeniden açılmaya ilişkin belirsizliklerin beraberinde Netflix özelindeki gelişmelerin de fiyatlamalarda etkili olduğunu gözlemliyoruz. Yılın ilk çeyreğinde şirketin beklentiden güçlü net kar açıklamasına karşın, abone artışının beklentileri karşılayamamasına ek olarak talepte pandemi etkisinin güç kaybetmesi hissede düşüşlerin %10’a ulaşmasına neden oldu. Bu arada yaşanan gelişmeler sonucunda yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesinin etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,56 seviyesinde seyrettiğini gözlemliyoruz. Yurt dışında ABD’de 16 Nisan ile biten haftaya ilişkin haftalık mortgage başvuruları verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere veri bir önceki hafta haftalık bazda %3,7 düşüş kaydetmişti. Euro Bölgesi’nde ise veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Chicago Ulusal Fed Aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve mevcut konut satışları takip edilecek. Piyasa beklentisi Mart ayı verisinin aylık bazda 2,34 puan artışla 1,25 puan seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 17 Nisan haftasına ilişkin verinin 610K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere bir önceki haftanın verisi 5 Nisan haftasında 576K ile Mart 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Mevcut konut satışları verisinin de aylık bazda %0,8 düşüşle 6,17 milyon seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde tüketici güveni verisine ek olarak AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. Nisan ayı tüketici güveni verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 11 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. AMB toplantısına ilişkin olarak ise politika faizinde değişiklik beklenmiyor. Ancak Başkan Lagarde’ın yapacağı açıklamalar piyasaların seyri açısından kritik olacak. Asya cephesinde ise veri akışı sakin seyredecek

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı