Bazıları tarafından "Avrupa'nın en büyük teknoloji şovu" olarak tanımlanan Berlin Radio Show, uzun zamandır tüketici elektroniği alanında bir sonraki büyük şeyi sergilemekle ünlüdür. 1963'te, o zamanlar yaratıcısı, Mart ayı başlarında ölen hollandalı mühendis Lou Ottens tarafından tanıtılan kompakt ses kasetiydi.

Ottens'in ömrü boyunca kaset kasetleri, o zamana kadar çok daha hantal vinil plakla sınırlı olan dinleme alışkanlıklarını yeniden tanımlamaya geldi. Araba stereoları ve ikonik Sony Walkman aniden ev dışında bireysel dinleme deneyimlerini mümkün kıldı. Bu arada formatın yeniden kaydedilebilir doğası, müzik hayranlarının kendi mixtape'lerini harmanlayıp dolaşıma sokmalarına yardımcı oldu. 1989'daki zirvesinde, kaset sadece İngiltere'de yılda 83 milyon ünite değişiyordu.

İşlevsellikte önce CD (CD) ve ardından dijital dosya (MP3 ve MP4) tarafından kullanılmasına rağmen, ses kaseti ses teknolojisi tarihinde özel bir yer tutar, mixtapes çalma listelerinin habercisi ve Walkman iPod'un öncüsüdür.

Ve, estetik ve maddi olarak ondan önce gelen vinil kayıttan daha düşük olarak kabul edilmesine rağmen, ses kaseti aslında bir canlanma yaşıyor - kısmen duygusal nedenlerden dolayı, aynı zamanda konserlerin iptal edilmesiyle, küçük sanatçıların çalışmalarından para kazanmaları için akıllıca bir yol.

Geri sarmaya bas
Müzik endüstrisine büyük zarar veren bir pandeminin zemininekarşı , 2020 haklı olarak kaset yılı olarak adlandırılabilir. British Phonographic Industry rakamlarına göre, İngiltere'de geçen yıl 156.542 kaset satıldı ve bu rakam 2003'ten bu yana en yüksek rakam ve 2019 satışlarında ”,7'lik bir artış gösterdi. Görünüşe göre lady Gaga, 1975 ve Dua Lipa gibi küresel pop ikonları kasetteki yeni sürümlerini aceleye getirmeye başladılar ve satıyorlar.

Kaset kasetini ortak bir müzik tüketimi formatı olarak hatırlayacak yaşta olanlar için, canlanmaları biraz şaşırtıcı. Ne de olsa, günlerinde bile kasetler her zaman biraz saçmaydı.

Vinil LP ve gatefold kolunun estetik çekiciliğinden ve romantizmden yoksunlardı. Daha sonra, CD'nin kullanılabilirliği, gösterişliliği ve sonik sadakati eksiktı. Ve 35 yaşın üzerinde yaşayan ve favori bir albümün veya mixtape'in kötü niyetli bir araba stereo veya taşınabilir boombox tarafından çiğnenmesi hakkında anlatacak bir korku hikayesi olmayan bir müzik hayranı yok.

Ottens'in kendisi, Hollanda gazetesi NRC Handelsblad'a, gelişiminde de önemli bir rol oynadığı CD'nin "sesiyle hiçbir şeyin eşleşemez" diyerek kaset canlandırmasının "saçmalığından" küçümsedi. Ottens için, herhangi bir müzik formatının nihai hedefi sesin netliği ve hassasiyetiydi, ancak nostaljik dinleyicilere bir baş sallaarak, "Bence insanlar esas olarak duymak istediklerini duyuyorlar."

Hissetmek
Popüler müzik ve malzeme kültürübilgini olarak, Ottens'in katı faydacı bakış açısının kaset kaseti ve popüler kültürde bir mecra olarak son dirilişi hakkında daha derin bir noktayı kaçırıp kaçırmadığını düşünmeden edemiyorum.

Sonuçta, müziğin kültürel keyfi ses kalitesiyle ilgili dar tartışmaların çok ötesine geçiyor. Müzikten zevk alalım ve bu zevki çevreleyen kültürel ritüeller, kulaklarımızdan daha fazlasını meşgul eden karmaşık ve derinden sosyal bir şeydir.

Örneğin, kaydın devam eden canlanması, bazen vinilin üstün sesine geri dönüş olarak açıklanmaktadır. Ancak, dijital bir dosyanın aksine, insanların birlikte hissedebilecekleri, idare edebilecekleri ve deneyimleyebilecekleri, müzik tarihiyle dolu ikonik bir ortama kültürel bir dönüş olarak kabul edilir. Daha az ikonik olsalar da, kasetler müzik hayranları için değerli kültürel anları da temsil eder.

2010'ların ortalarında, doktoramınbir parçası olarak Glasgow'un indie ve punk sahnelerinde kasetlerin yeniden canlanmasının ilk belirtilerini araştırdım , müzisyenlerle, etiketlerle ve hayranlarla kaset kasetlerinin yeniden canlanması hakkında konuştum. Bu konuşmalarda, bu nesnelerin maddiyatı - fiziksel, somut varlıkları - genellikle motive edici bir faktör olarak vurgulandı.

Bir hayranın bana söylediği gibi: "Sadece bir şeylere sahip olmayı seviyorum. Şu anda hepsi biraz geçersiz olmaya başladı, ama bir şeye sahip olmayı seviyorum. Bu benim hobim, müzik benim hobim ve paramı bu şekilde harcıyorum."

Kasetin yeniden canlanmasının ekonomik bir bileşeni de var. Müzik akışı hizmetlerinin sanatçılara nasıl geri ödeme yapması gerektiğine dair tartışmalar sürerken, bağımsız müzisyenler bir süredir gelir elde etmenin bir aracı olarak fiziksel ürün ve malların satışını araştırıyorlar.

Glasgow'un indie ve punk grupları için, günümüzün bağımsız sanatçılarında olduğu gibi, kasetler aslında bir vinil plak basmaktan ve kol ve ambalaj basmaktan çok daha ucuz, fiziksel bir ürün sağlamanın uygun maliyetli bir araçlarını temsil ediyordu. Bir etiket sahibinin dediği gibi, "kasette yayınlama eğilimindeyiz, çünkü üretimi ucuz, telafisi kolay ve grupların bir şey alması için kalan para bırakıyor."

Bu küçük, bağımsız sanatçıların uygulamaları, ana akım pop yıldızlarının kasetleri kucaklamasından oldukça uzak hissedebilse de, her birinin kökleri, ekranlar aracılığıyla aracılık edilen giderek dijitalleşen bir dünyada dokunabileceğimiz analog ürünlere yönelik bir arzuya sahiptir.

Birçok insan pandemi sırasında dijital kopma ve yabancılaşma duygularını bildirdi. Covid'siz bir geçmişten gelen nostaljik bir parıltıyla süslenmiş, gerçekten hissedebileceğimiz bir şey arzusunun, Berlin'deki çıkışından bu yana yaklaşık 60 yıl sonra ses kasetinin yeniden canlanmasını açıklayabilecek bir arzu olduğunu önermek mantıksız görünmüyor.

Kaynak: Here’s why cassette tape sales doubled during the pandemic (thenextweb.com)