Varyant, en az 132 ülkede tespit edildi ve yeni enfeksiyon dalgalarına, seyahat kısıtlamalarının yeniden başlamasına ve aşıların bulunabilirliği ve etkinliği konusunda artan endişelere yol açtı.

Körfez ve doğu Akdeniz bölgesinde, varyant Kuveyt, BAE, Bahreyn ve Katar dahil olmak üzere bir düzineden fazla ülkede bulundu. Suudi Arabistan henüz herhangi bir vaka bildirmemiş olsa da, ihlal edenler için yasaklar ve cezalara ek olarak bir dizi seyahat kısıtlamasını yeniden getirdi.

Bilimsel adı B.1.617.2 olarak da bilinen koronavirüsün delta varyantı, ilk olarak Hindistan'ın Maharashtra eyaletinde Ekim ayında tespit edildi, ancak DSÖ tarafından yalnızca 11 Mayıs'ta endişe verici bir varyant olarak etiketlendi.

DSÖ'nün Kahire'deki Orta Doğu ve Doğu Akdeniz bölge ofisindeki bulaşıcı tehlikeler yönetim birimi başkanı Dr. Abdinasir Abubakar, Arab News: Güney Asya'ya verdiği demeçte. Körfez ve Kuzey Afrika'da yaşıyor."

Kendisi birden fazla mutasyonun ürünü olan türün, Kasım ayında güney İngiltere'de ortaya çıkan daha erken bir mutasyon olan alfa (veya Kent) varyantından yüzde 60 daha bulaşıcı ve su çiçeği kadar bulaşıcı olduğu düşünülüyor.

 

ABD medyası tarafından Temmuz ayı sonlarında toplanan sınıflandırılmış bir CDC belgesine göre Delta, soğuk algınlığı, 1918 İspanyol gribi, çiçek hastalığı, Ebola, MERS (Orta Doğu solunum sendromu) ve SARS'tan (şiddetli akut solunum sendromu) daha bulaşıcıdır. orijinal türe göre daha uzun bir bulaşma penceresi vardır ve yaşlıları, hatta aşıları tamamlanmış olanları bile daha fazla hasta edebilir.

ABD'li sağlık yetkilileri, delta varyantı ile enfekte olan kişilerin burun pasajlarında diğer türlere göre 1000 kata kadar daha fazla virüs taşıyabileceğini ve bunun daha yüksek bulaşıcılık ile sonuçlanabileceğini söyledi. DSÖ, birkaç hafta içinde dünya çapında en az 200 milyon yeni vaka olabileceğini tahmin ediyor.

Birleşik Krallık da dahil olmak üzere birçok ülkede, delta varyantı artık baskın tür haline geldi. Aşı oranının çok yüksek olduğu İsrail'de delta, yeni enfeksiyonların yüzde 90'ını oluşturuyor.

Sağlık çalışanları için belki de en endişe verici şey, çoğu aşılanmamış olan ve bu varyantla ciddi şekilde hastalanan gençlerin sayısıdır.

Virüsün daha önceki yinelemelerinin, eski demografilere ve altta yatan sağlık koşullarına sahip kişilere, hükümetlerin bağışıklama kampanyalarında öncelik verme eğiliminde olduğu gruplara daha zararlı olduğu düşünülüyordu.

Atalarından daha şiddetli semptomlara neden oluyor gibi görünse de şu anda deltanın daha ölümcül olduğunu gösterecek yeterli veri yoktu.

Aşıların etkinliğine ilişkin veriler daha cesaret vericiydi. İngiltere Halk Sağlığı tarafından yapılan bir araştırma, Pfizer aşısının bir dozdan sonra hastaneye yatmaya karşı yüzde 94, iki dozdan sonra yüzde 96, AstraZeneca'nın bir dozdan sonra yüzde 71 ve iki dozdan sonra yüzde 92 etkili olduğunu buldu.

Pazar günü, İngiltere'nin Guardian gazetesi New York merkezli Pfizer ve Alman BioNTech'in "delta varyantını hedef almak için mRNA aşılarını değiştirdiğini ve bu ay insanlar üzerinde test etmeye başlayacağını" bildirdi.

 

Bu yıl 70 milyar dolar değerinde olan küresel COVID-19 aşıları pazarı, bilim adamları insanların delta varyantı için güçlendirici aşılara ihtiyaç duyup duymayacağını tartışırken daha da büyüyebilir.

Gelişmekte olan dünyanın büyük bölümlerinde aşıların yavaş yayılması nedeniyle, nüfusları için COVID-19'a karşı sınırlı koruma vardır.

MENA ülkelerinde, koronavirüsün delta varyantının salgınları hastaneler, hayat kurtaran ekipmanlar ve hatta morglar üzerinde baskı oluşturuyor.

Tunus, siyasi işlev bozukluğu, gergin sağlık sistemleri ve büyüyen ekonomik zorlukların bir karışımına atfedilebilecek sosyal huzursuzluk tarafından ele geçirildi.

Nüfusunun sadece yüzde 3'ünü aşılamış olan İran'da, yalnızca 27 Temmuz'da yaklaşık 35.000 yeni enfeksiyon ve 357 ölüm kaydedildi.

Bağışıklama oranlarının düşük kaldığı Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen gibi Ortadoğu'nun çatışma bölgelerinde, delta vakalarındaki artış, zaten sorunlu sağlık sistemleri ve kırılgan hükümet yapıları için ciddi bir meydan okuma oluşturuyor.

“Delta varyantı Suriye ve Yemen gibi acil ülkelere yayıldığında ne olacağı konusunda son derece endişeliyiz. Delta bölgedeki tüm ülkelere ulaşacak. DSÖ, daha yoğun bakım yatakları, oksijen, aşılar aldığımız ve sosyal mesajlarımızı güçlendirdiğimiz için en kötüsüne hazırlanmak için ülkelerle birlikte çalışıyor. Hiçbir ülke deltadan bağışık değildir. Tunus'un başına gelenleri bölgedeki diğer ülkelerin yaşamasına izin veremeyiz."

Vatandaşlarını halka açık yerlerde yüz maskeleri takmaya ve güvenli sosyal mesafeyi korumaya çağırmanın yanı sıra Krallık, delta varyantına karşı en iyi korumanın ikinci doz aşı yaptırmak olduğunu vurguladı.

Cidde'deki King Fahd Hastanesi'nde bulaşıcı hastalık danışmanı ve dahiliye başkanı Dr. Wail Bajhmoum, Arab News'e şunları söyledi: Krallık genelinde 587'den fazla merkez.

"Araştırmacılar, iki doz aşının delta da dahil olmak üzere tüm koronavirüs varyantlarına karşı çok iyi bir bağışıklık sağlayacağını gösterdi."

Dünyanın en hızlı aşı kampanyalarından birini uygulayan BAE, yeni salgını izole etmeye yardımcı olmak için delta tespit eden bir PCR testi yayınladı. Reuter'in COVID-19 izleyicisine göre, Haziran sonunda vakalar günde 2.000'in üzerine çıkarak günde ortalama 10 ölüme katkıda bulundu ve bu da onu ülkenin Mart ayından bu yana en yüksek tek günlük ölüm oranı haline getirdi.

BAE Ulusal Acil Kriz ve Afet Yönetim Otoritesi, ölümlerdeki artışın alfa, beta ve delta varyantlarının yayılmasından kaynaklandığını söyledi. O zamandan beri vakalar 1.536 enfeksiyon ve 27 Temmuz'da kaydedilen iki ölümle düştü.

(Dış Basın)