Chicago'da yaşayan 27 yaşındaki acil tıp doktoru Goodcoff, salgın sırasında sosyal medyada takiplerini büyütüp büyüyen sağlık çalışanları arasında yer alıyor. Sağlık hizmetleri etkileyicileri salgından çok önce vardı, ancak koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalığı olanCOVID-19'un dünya çapındaki salgını, insanlar sosyal medyada daha fazla zaman geçirdikçe sağlık çalışanlarının uzmanlıklarını sergilemeleri için bir şans sağladı. Bu çalışanlar, halkı eğitmek, yanlış bilgileri çürütmek, sağlık hizmetleri ipuçları sağlamak, aşılama oranlarını artırmak ve sağlık eşitliği gibi sıcak düğme konularını ele almak için TikTok, Facebook, Instagram, Google'ın sahibi olduğu YouTube ve diğer sitelere yöneliyor.

Goodcoff, "Pandemi, sağlık hizmeti sağlayıcıları için halkın ilgisini yeniden yakalamak ve biraz güveni yeniden kazanmak için büyük bir fırsattı." dedi. TikTok'ta, #doctors videoların 1 milyardan fazla görüntülenmesi vardır. #nursesoftiktok videoların yaklaşık 2 milyar görüntülenmesi, #coronavirus videoların ise 107 milyardan fazla görüntülenmesi var.

Bazı doktorlar pandemi sırasında bir nedeni savunmak için megafon olarak sosyal medyaya yöneller. İlerleyen Sağlık Eşitliği CEO'su ve kurucusu Dr. Uché Blackstock, salgın sırasında ırkçılığa ve sağlık eşitsizliklerine karşı konuştu. Twitter'da 93.000'den fazla takipçisi olan 43 yaşındaki doktor ve Yahoo News tıbbi katılımcısı, Facebook Live ve Zoom'daki tartışmalarda da konu hakkında konuştu.

Blackstock, doktor ve meslektaşlarının pandemiyi "doğru ve sorumlu bilim mesajlaşması ve halk sağlığı mesajlaşmasının habercisi olma fırsatı" olarak gördüklerini söyledi.

TikTok gibi sosyal medya uygulamaları da sağlık kuruluşlarına ve çalışanlara gençler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki insanlara ulaşmanın bir yolunu veriyor. Ve buna karşılık, platformlar insanları koronavirüs ve aşılarla ilgili çevrimiçi yalanlarla savaşırken Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kaynaklara yönlendirmeye çalışıyor. DSÖ, Şubat 2020'de TikTok hesabında video yayınlamaya başladı, koronavirüsten nasıl korunacaklarına dair ipuçları paylaştı, insanları #safehands meydan okumasında ellerini yıkamaya teşvik etti, basın toplantılarından klipler yayınladı ve sağlık çalışanları ve diğer uzmanların yer aldığı.

DSÖ'nün sosyal medya yöneticilerinden Aleksandra Kuzmanovic, grubun salgından önce TikTok kullanarak araştırma yaptığını, ancak koronavirüsün herkesin aklında bir konu olduğunu söyledi. DSÖ'nün TikTok hesabının şu anda 2.8 milyon takipçisi var. "Oradaki varlığımıza başlamak ve TikToker'ları virüs konusunda eğitmek için doğru andı", dedi. Grup içeriği eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek isterken, bilgilerin doğru olduğundan ve doğru şekilde sunulduğundan emin olmak için bilim adamlarıyla da çalıştığını söyledi.

Koronavirüsle mücadelenin dışında yanlış bilgiler5G kablosuz hizmetinin piyasaya sürülmesinin COVID-19'u yaydığı veya çamaşır suyu içmenin solunum yolu hastalığı için bir tedavi olduğu yönündeki yanlış iddialar da dahil olmak üzere, çevrimiçi yıldızlık sağlık çalışanları için risklerle birlikte gelir. Çevrimiçi taciz ve zorbalıkla karşı karşıya kalabilir veya sosyal mesafe kurallarına uymadıkları için ateş altına alınabilirler. Bazı doktorlar da işverenlerinin pandemi tepkisini eleştirdikten sonra işten çıkarıldı.

'Yanlış bilgilendirme kendi salgınıdır'

YouTube'da 6.8 milyon takipçisiolan Dr. Mikhail Varshavski, Kasım ayında Miami'de bir teknede düzenlenen doğum günü partisinde maske takmadığı fotoğraflandıktan sonra bir özür videosu paylaştı. İzleyicilerini maske takmaya teşvik eden doktorun, koronavirüs komplo teorilerini ve yanlış bilgileri çürütttüği bir dizi YouTube videosu var.

"Her şeyi berbat ettim. Gerçekten yaptım ve daha iyisini yapmam gerekiyor." dedi ve seyahatinin COVID-19'u ciddiye alma konusunda zorladığı mesajı etkilediğini belirtti.

Ayrıca bakınız: COVID-19 aşı randevusu nasıl yapılır?

Bir e-postada Varshavski, partiyi çevreleyen tartışmalara değinmedi, ancak bir bakıma tüm doktorların etkileyici olduğunu, çünkü "daha fazla bilgi edinmek için dinleyeceklerini veya soru soracaklarını" umarak hastalarıyla bilgi paylaştıklarını söyledi.

"Gerçeklerin hüküm sürmesini sağlamak çok önemlidir," diyen Başbakan, "Çünkü bir pandeminin ortasında yanlış bilgi vermek kendi salgınıdır." dedi.

YouTube ve Facebook'un sahibi olduğu Instagram'da da paylaşımlar yapan Goodcoff, sosyal medyanın iki ucu keskin bir kılıç olabileceğinin farkında. Hastaları hakkında sosyal medya hesaplarında paylaşım yapmadığını, bunun yerine kişisel deneyimlerini veya ders kitaplarında bulunan bilgileri paylaşmayı tercih ettiğini söyledi. Goodcoff tartışmalı içerik yayınlamaktan uzak durmaya çalışsa da, COVID-19 hastalarıyla doğrudan çalıştıktan sonra aşı olma konusundaki deneyimlerini paylaşmanın önemli olduğunu hissetti. Pew Araştırma Merkezitarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yaklaşık% 69'u COVID-19 aşısı yaptırmayı planlıyor. Aşı olmak istemeyen insanlar, yan etkiler veya aşının çok hızlı bir şekilde geliştirildiği konusundaki endişelerini dile getirdiler.

TikTok'taki canlı videolarda Goodcoff, COVID-19 aşısı hakkında temkinli olan insanlarla gerçek zamanlı olarak etkileşime girdi. Bu deneyimden şöyle diyor: "Kamusal bir alanda böyle bir konuşma yapabilmek ve 'Kararınıza saygı duyuyorum. Tek yapmak istediğim, kendiniz için verebileceğiniz en iyi kararı vermenize yardımcı olacak bilgiler vermektir."