Kolombiya'daki hükümet karşıtı protestolar dördüncü haftalarına girerken, öğrenci grupları, sendikalar ve diğerleri, hükümet ile grev liderleri arasında devam eden görüşmelerin ortasında sosyal değişim talep etmek için Çarşamba günü yine sokaklara çıktı.
Belediye başkanından yapılan açıklamada, başkent Bogota'daki protestolara yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı belirtildi.
68 yaşındaki Avukat Roberto Hermida Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Bu kadar uzun süredir mücadelemize rağmen hala fırsat bulamayan gençliğimize, çocuklarımıza, torunlarımıza eşlik ediyoruz" dedi. dedim.
Hermida, daha fazla eğitim fırsatı ve daha iyi sağlık hizmeti sağlamak istediğini söyledi.
Protestolar, sağ kanat Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetinin, eleştirmenlerin COVID-19 salgınının zaten vurduğu işçi ve orta sınıflara orantısız bir şekilde zarar vereceğini söylediği bir vergi reformu başlatmasının ardından geçen ay başladı.
Duque öneriyi geri çekti, ancak protestocular taleplerin listesini önerilen sağlık reformunun geri çekilmesi, ülkede yaygın şiddetin sona ermesi ve ekonomik eşitsizliğe yönelik adımları içerecek şekilde genişletirken gösteriler devam etti.
Şiddet protestoları işaret etse de, kesin ölü sayısı belirsizliğini koruyor. Başsavcılığın ofisi protestolarla bağlantılı 15 ölümü doğruladı, bir insan hakları grubu ise çetelede 40'tan fazla kişi olduğunu söyledi.
Duque şiddetin çoğundan silahlı grupları sorumlu tutsa da, Birleşmiş Milletler ve bazı hak grupları Kolombiya polisini protestoculara "ateş açtığı" için kınadı.
Çarşamba günü, eski Başkan ve Nobel Barış Ödülü sahibi Juan Manuel Santos Duque'yi polisin işlediği ihlallerin sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.
Santos, W Radio'ya "Daha fazla jest, daha fazla empati ve daha fazla alçakgönüllülüğe ihtiyacımız var ve devletin bunu fark etmesi için: 'Bak, kötüye kullanıyoruz," dedi.
Büyük sendikalar, öğrenci grupları ve diğerlerinden oluşan ulusal grev komitesi, protestocuların talepleri hakkında hükümet temsilcileriyle birçok görüşme yaptı, ancak iki taraf hala resmi görüşmelerde bulunuyor.
İkilinin Perşembe sabahı hükümetle tekrar görüşmesi bekleniyor.
Öte yandan, Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli Kolombiyalı analisti Elizabeth Dickinson, mitinglerin "derin sosyal ve ekonomik eşitsizlik, polis vahşetinden hayal kırıklığı, hükümete yaygın güvensizlik" gösterdiğini söyledi.