Konuya yakın kaynaklara dayandırılan Wall Street Journal'ın haberine göre, Blinken'in önümüzdeki hafta Latin Amerika turu kapsamında ziyaret etmeyi planladığı Kolombiya'da "Havana Sendromu" adı verilen gizemli bir hastalık ortaya çıktı. Son zamanlarda ABD büyükelçiliği çalışanlarında da görülmeye başlandı.

ABD'nin Bogota Büyükelçisi Philip Goldberg'in büyükelçilik çalışanlarına gönderdiği mektupta, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın konuyu yakından ve hassasiyetle ele aldığı kaydedildi.

Büyükelçilikte bilinen iki vaka olduğu bildirilirken, diğer kişilerin de durumdan etkilenip etkilenmediğini test etmek için araştırmaların sürdüğü belirtildi.

BEYAZ SAAT'TEN AÇIKLAMA "SORUNU CİDDİ GÖRÜYORUZ"

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, söz konusu haberi doğrudan doğrulamaktan kaçınırken, "Bu konuyla ilgili kurumlararası her raporu çok ciddiye alıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'in geçen hafta Havana Sendromundan etkilenen kişilere daha fazla tıbbi yardım sağlanmasına yönelik yasayı imzaladığını hatırlatan Psaki, tüm kurumların hastalık hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için çalıştığının da altını çizdi.

HAVANA SENDROMU NEDİR?

Adını ortaya çıktığı Küba'nın başkenti Havana'dan alan gizemli hastalık, ilk olarak 2016-2017 yıllarında Küba'da görev yapan Kanadalı ve ABD'li diplomatlarda ve ailelerinde görüldü. Ülkedeki diplomatik personel ve aileleri, baş dönmesi, denge ve işitme kaybı, kaygı ve "bilişsel sis" olarak tanımladıkları semptomları bildirmeye başlamışlardı. Bu kişiler, aniden çevrelerindekilerin duyamadığı sesleri duyduklarını, ardından baskı ve titreme hissettiklerini belirtmişlerdir.

ABD VE KANADA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÇALIŞANLARINDA GÖRÜLDÜ

2017 baharında Havana'daki Kanada Büyükelçiliği personeli, "Havana Sendromu" adı verilen gizemli rahatsızlığın neden olduğu baş dönmesi ve baş ağrısı yaşamaya başladı.

Benzer şikayetler Küba'daki ABD büyükelçiliğinde 21 personel tarafından yapılmış ve Washington yönetimi ikinci sınıf personelinin çoğunu Eylül 2017'de ülkeden çekmişti.

Küba'da görev yaparken esrarengiz bir hastalığa yakalanan Kanadalı diplomatlar, Ottawa hükümetine 21.1 milyon dolar tazminat davası açtı.

Küba hükümeti, ülkede görev yapan ABD'li diplomatların ortaya çıkardığı iddia edilen gizemli sonik saldırı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

ABD BÖLGELERİNDEKİ VAKA

CNN, 29 Nisan'da yayınladığı bir haberde, geçen yıl iki Beyaz Saray yetkilisinde Havana Sendromu'na rastlandığını ve olayların araştırıldığını yazdı.

Öte yandan Politico gazetesi, 30 Nisan'da Miami'de bir ABD yönetim yetkilisine geçen yıl Havana Sendromu teşhisi konduğunu bildirdi.

Hastalık en son ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Güneydoğu Asya ziyaretine eşlik eden bir CIA görevlisi, Vietnam'daki bir ABD Büyükelçiliği çalışanı ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün Hindistan ziyareti sırasında tespit edildi.