KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre'de BM öncüğünde garantör ülkelerin de katılımıyla gerçekleştirilecek olan 5+1 formatındaki 'Kıbrıs' konulu toplantı öncesinde Türkiye'ye geldi.

Yarın Cenevre'de gerçekleştirilecek olan konferansa, Tatar ile Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'in yanısıra garantör ülkelerden Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılacak. Tatar, 5+1 formatındaki gayriresmi gerçekleştirilecek konferasnın öncesinde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmek üzere gittiği Ercan Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Tatar burada yaptığı açıklamada, Cenevre'de 27-29 Nisan'da yapılması planlanan Kıbrıs konferansına ilişkin, "Ne kadar haklı olduğumuzu bütün dünyaya göstereceğiz." diyerek nn büyük güçlerinin Türkiye'nin büyük bir mutabakatla, yüzde yüz Kıbrıs Türklerinin arsında olmasıdır dedi.

Tatar ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşmeler gerçekleştireceğini belirterek yarın sabah Cenevre'ye gideceklerini söyledi. Cenevre'de BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşeceğini kaydeden Tatar, konferans sırasında da yoğun görüşmeler planladığını belirtti.

KKTC'DE AKINCI SKANDALI!

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 2016'da Crans Montana’da BM'ye verilen gizli bir harita ile tutanakların hala bulanamadığını ifade etti. Tatar, Akıncı'nın kendisine yönelik "papağan" ifadesini kullandığını belirterek Cenevre’de Ankara’nın papağanı olacağını ifade ettiğini belirtti. Tatar, Akıncı'ya yönelik, "Ben de ona ‘haritayı verirken sen kimin papağanıydın?’ diye sordum. Biz bu haritayı bulamadık. Akşam tekrar bakmışlar, o meşhur haritayı bulamamışlar. Berlin zirvesiyle ilgili tutanaklar da bulunamadı” dedi.

Tutanakların kaybolmasına ilişkin yasal işlem başlatacakalrını belirten Tatar, devlete ait evrakların karşılıklı imza ile alındığını ve bu belgelerin ise Cumhurbaşkanlığı Arşivinde saklandığını söyledi.