Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi, imzalanan protokoller kapsamında; finansal, teknik, bilgi ve deneyim desteği sağlar.

Türkiye'de dijital dönüşüm ve e-devlet hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürüten Başkan Yardımcımız Fuat Oktay, altyapı projelerinin ve dijital dönüşüm faaliyetlerinin Türkiye'nin yanı sıra KKTC vatandaşları üzerindeki yansımalarını da yakından takip ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın 11 Şubat 2021 tarihinde KKTC'ye gerçekleştirdiği ziyarette, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile KKTC Başbakanı arasında e-Devlet Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı. Türkiye Dijital Dönüşüm Ofisi ve KKTC Başbakanlık Müsteşarı Suat Yeldener. Mutabakat Muhtırası uyarınca KKTC'de e-Devlet çalışmalarında 8 hizmet daha dijital hizmet sunma aşamasına geldi.
KKTC'de e-Devlet Programı çalışmaları Ocak 2012'de başlamıştır.

Daha önce Türkiye tarafından sağlanan destekle, program kapsamında KKTC'de 2015 yılından itibaren Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) hizmete girmiş olup, e-Kimlik, e-Yazışma, e-Nüfus ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Projeleri uygulamaya konmuştur.

e-Devlet Kapısı, e-Gümrük, e-Hukuk, Kamu Yönetimi, e-MEB Sistemleri bu yıl devreye girecek.

Ayrıca 2021 yılında e-Sağlık ve e-Sigorta Projeleri hayata geçirilecektir.


e-Devlet Kapısı çalışmaları kapsamında 8 servis daha hizmete açılabilir seviye getirildi. Temmuz ayında hizmete girmesi öngörülen e-Devlet servisleri şunlar:

1. KKTC İçişleri Bakanlığı-Nüfus Bilgileri Servisi 

2. EBYS Belge Doğrulama Servisi (323 Kurum Kuruluş) 

3. KKTC Sağlık Bakanlığı-Tahlil Sonucu Servisi 

4. Yüksek Mahkeme-Evlilik Bilgisi Servisi 

5. Yüksek Mahkeme-Seçmen Kütük Bilgisi Servisi 

6. KKTC Ticaret Dairesi Müdürlüğü- İthalatçı İhracatçı Belge Sorgulama 

7. KKTC Başbakan Yrd. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı- Devlet Piyangosu Sorgulama 

8. KKTC Merkez Bankası- Günlük Döviz Kurları