KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Akıncı'nın kendisine yönelik açıklamalarını kınayarak, “sen Crans Montana’da haritayı verirken kimin papağanıydın acaba?” dedi.

Tatar, kendisinin Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Akıncı’nın verdiği haritayı bulamadığını söyleyerek, “sen gidip de Rum’a harita verirken kimin papağanıydın acaba” eleştirisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Esin Tatar, TAK’a yaptığı açıklamada, Akıncı’nın ortamı germeye çalıştığını kaydederek, KKTC’de cumhurbaşkanlığı yapmış birinin bu tarz ifadelerde bulunmasının neye hizmet ettiğini sordu. Tatar, Akıncı’nın seçim öncesinde ölümle tehdit edildiğini söylediğini, şimdi de “papağan” ifadelerini kullanarak ortamı germeye çalıştığını söyledi.

Kıbrıs Türk’ünün artık sahada kendi devletine, egemenliğine sahip çıkmayı istediğini belirten Tatar, bunun yolunun da Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde ekonomik kalkınma ve her türlü gelişme olacağını savunarak “ben gidip Rum’a mı yama olacağım? Onların federasyon anlayışı açık ve net. Tüm görüşmelerdeki tutanaklarında da olduğu gibi federasyon anlayışı Kıbrıslı Türklerin kendi devletlerini terk ederek gidip Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmaktan başka bir şey değildir.” diyerek Akıncı’ya tepki gösterdi.

“RUM’A YAMA OLMAYA ÇÖZÜM DENİLEMEZ”

Kıbrıs halkı için iki devletli çözümün şart olduğunu belirten Tatar, “Bundan büyük bir haysiyetsizlik olamaz. Bundan büyük bir gurursuzluk olamaz. Bundan büyük bu davaya ihanet olamaz. Ben de bunları söylüyorum” ifadelerini kullandı.

BM başkanlığında Cenevre’de gerçekleştirilecek olan 5+1 toplantısının arefesinde Mustafa Akıncı’nın ortamı germek için çok çirkin yakıştırmalar yaparak Kıbrıs Türklerini provoke etmek istediğini söyledi. Tatar, Akıncı’nın bu sayede BM’ye ısrarla federasyonu savunarak mektuplar vermesinin hem Kıbrıs Türklerine hem de Türkiye’ye saygısızlık olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta demokrasi olduğunu ve halkın da artık doğruları gördüğünü kaydederek 50 yıldır görüşmelerin devam ettiğini ve gelinen aşamada ise çözümsüzlüğün hakim olduğunu belirtti.

Annan Planı’nda ‘evet’ denilmesinin ardından eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın her türlü tavizi verildiğini ancak günün sonunda “sıfır asker sıfır garanti” noktasına gelindiğini hatırlattı. Tatar, dönüşümlü başkanlığı bile alamadıklarını belirterek, “Bir harita verdiler. Nerde bu harita? Ben cumhurbaşkanıyım, bu haritayı bulamadım. Akıncı’ya sorun bakalım nerededir bu harita? Bu haritayı çok merak ediyorum. Sen gidip harita veriyorsun ben bu haritayı bulamıyorum. Sen bu haritayı verirken kimin papağanıydın acaba?” sözleriyle tepki gösterdi.