Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ırkçı parti Ulusal Halk Cephesi'nin (ELAM) oylarını artırdığı Kıbrıs Rum bölgesinde dün yapılan milletvekili seçimleriyle ilgili olarak, "Artık federal bir anlaşma olamayacağına dair açıklamamızı görüyorum. Sonuç olarak Kıbrıs'taki vakfımız yeniden teyid edilmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, aşırı sağ, ırkçı, Türkiye, KKTC ve yabancı düşmanlığı olarak bilinen ELAM'ın Rum kesiminde dün yapılan milletvekili seçimlerine ilişkin kıbrıs basınına açıklama yaptı '' milliyetçi rum parti oylarını ikiye katladı' dedi.

Kıbrıs Rum tarafında milliyetçilik ve aşırılıkçı düşüncelerin arttığını belirten Tatar, bunun Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma için olumlu bir gelişme olmadığını kaydetti.

ELAM'ın oylarında önemli bir artış olduğunu belirten Tatar, "ELAM ve yandaşları, Kıbrıs'ın tamamen üniter bir devlet olması fikrini destekliyor. Azınlık haklarını Türklere bile hak etmeyen bir zihniyetin yükselişini görüyoruz. Daha da kötüsü, ELAM gençlerden daha çok oy alıyor, eğitim sisteminde milliyetçilik, Rum hayranlığı, Kıbrıs'ın bir Yunan adası olduğu fikri, EOKA hayranlığı dedi.

Annan Planı döneminde Avrupa Birliği'nin (AB) müdahalesiyle Kıbrıs'taki eğitim sistemlerinin yumuşatıldığını hatırlatan Tatar, o dönemde Rum tarafının eğitim sisteminde yumuşamadığını hatırlattı.

Başbakan Ersin Tatar "Aldığımız bilgilere göre Rum kesiminde eğitim sisteminde aşırılıkçı ve milliyetçi hareketlerin etkisi artıyor. Kıbrıs'ın bir Yunan adası olduğu çocukların bilinçaltına erken yaşta yerleştirilmeye çalışılıyor. Kıbrıs'ın sonunda Yunanistan'a bağlanması gereken o Yunan milliyetçiliği ve Yunan bayrağı ve sistemdeki bu aşırılık futbol kulüplerine de yansıdı. "Büyük futbol kulüplerinin maçlarında hep Yunan bayrağı olur, bunu yapan gençlerin sayısı arttı. Bu yüzden endişeyle izliyorum. İki devletimizin Kıbrıs'ta egemen eşitliğine dayalı yeni vizyonunun ne kadar gerçekçi olduğunu ve Kıbrıs gerçeklerine ne kadar uyduğunu görüyorum."

KKTC'de federasyona inanan ve iki devletli çözümü desteklemeyen partiler olduğunu kaydeden Tatar, ülkede federal çözümü destekleyenin solcu İşçi İlerleme Partisi (AKEL) olduğunu ifade etti.  Rum tarafı da oylarda düşüş yaşadı.

Kıbrıs'ta siyasetin gerçeklere dayanması gerektiğini vurgulayan Tatar, Helenist milliyetçilerin Türkiye adasını terk etmeleri gerektiğini, Türkiye ve KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinden vazgeçmemeleri ve tüm egemenlik haklarını korumaları gerektiğini ifade etti. Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere aittir. Verimliliğin artırılmasını savunduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıslı Türklerin de her zaman Rumlar kadar Kıbrıs'a hakim olduğunu ve Ada'da haklarını savunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar,"Şu anda Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer muhataplarımız Cenevre'deki 5+1 gayriresmi konferansın ardından yeni bir zemin olup olmadığını araştırıyor. Muhtemelen ne kadar ciddi olacağını görecekler. Bunun doğrulandığını bir kez daha görüyorum. 1960'ta anlaşma yoktu 3 yıl bile sürmedi şimdi Kıbrıs'ta cebri anlaşma yapacaklarsa biz asla kabul etmeyiz, bir ihtilaf olursa biz çekiriz’dedi.

Kıbrıs Rum tarafının muhafazakar-merkez sağ partisi olan ve Kıbrıs Rum Meclisi'nde 18 sandalyeye sahip olan Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), oyların yüzde 27,77'sini alarak birinci oldu. DİSİ 2016 seçimlerine göre birinciliğini korumasına rağmen 2,9 puan kaybetti.
Kıbrıs Rum Meclisi'nde 16 milletvekili bulunan ana muhalefet ve sol AKEL, oyların %22,32'sini alarak seçimi ikinci sırada tamamladı. Ancak bir önceki seçime göre 3,3 puan kaybetti.

Mecliste 9 sandalyesi bulunan Kıbrıs Rum milliyetçi Demokrat Partisi (DIKO), bir önceki seçime göre 3,2 puanlık azalışla yüzde 11,3 ile üçüncü oldu.

ELAM EN GÜÇLÜ PARTİ OLDU

Seçimden çıkan parti aşırı sağcı ve ırkçı ELAM oldu.