Altın geçtiğimiz hafta güçlü duruşuyla dikkat çekerken, haftayı yeşilde kapatmayı başardığı bir seansı geride bıraktı. 1925 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yapan sarı maden, FED Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard’ın yaptığı şahin tondaki açıklamalar piyasaya sert satış getirirken altına negatif yönlü etki etti. Brainard’ın enflasyonu kontrol altına alabilmek için faizin istikrarlı bir şekilde artırılması gerektiğini savunması piyasaları tedirgin etmeye yetti. Haftanın asıl fiyatlaması ise ABD’de FOMC toplantı tutanakları şahin tutum sonrası oldu. Bilanço daraltma yönünde Mayıs ayında hamle yapılacağı ve yıllık bazda 1 trilyon dolar daraltma gerçekleşeceğini açıklandı. Birçok üyenin 50 baz puanlık bir faiz artışı yönünde görüş belirttiği tutanaklar neticesinde piyasalar satıcılı bir günü geride bıraktı. Tutanaklarda genel olarak gözlemlenen şahin tutum altını da baskılarken, 1915 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Çin’de vaka sayılarının artışa geçmiş olması piyasaları tedirgin etti. Pandemi başlangıcından beri en yüksek vaka sayısına ulaşan Çin, kapanma kararı almış olması küresel büyümeyi yavaşlatacak bir gelişme olarak piyasaları kaygılandırırken altının güvenli liman olarak öne çıktığını gözlemledik. Altın geçtiğimiz haftayı 1947 dolar/onstan tamamlarken önceki güne kıyasla hanesine yüzde 0,8 kazanç yazmış oldu.

 

Gümüş 25 dolar/ons seviyesini aşmayı başaramasa dahi, altınla benzer şekilde kazançla bir haftayı geride bırakarak üst üste üçüncü haftayı artıda kapatmayı başarmış oldu. 24,59 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, 24,76 dolar/ons seviyesinden kapanış yaparak önceki haftaya kıyasla yüzde 0,7 kazanç elde etmiş oldu.

 

Platin de haftayı artıda kapatmayı başarmış bir diğer kıymetli maden olarak öne çıkarken, 1000 dolar/onsun altında işlem görmeye devam etti. 962 dolar/onstan haftaya başlayan platin, 975 dolar/onstan haftalık kapanış yaparken önceki haftaya kıyasla yüzde 1,4 kazanç elde etti.

 

Paladyum ise geçtiğimiz haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olurken, dört haftanın ardından yeşile dönmüş oldu. 2270 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan paladyum, 2409 dolar/ons seviyesinden günü tamamladı ve önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 6,1 kazanç yazmış oldu. Londra Platin ve Paladyum Külçe Birliği (LPPM) Rus rafinerilerini akredite listesinden çıkarmış olması, arz sıkıntılarını gündeme getirirken paladyum yükselişini destekleyen bir unsur oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünya fiyatlarının üzerinde işlemlerin gerçekleştiği bir hafta geride kalırken, hacim açısından ortalama sayılacak bir hafta yaşandı. Toplamda 2.508 kg altın, 41.253 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı