Altın haftaya kayıp dolu bir başlangıç yaparken, son bir ayın en satıcılı günü geride bıraktı. 1932 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, haftanın ilk gününde oldukça satıcılı bir günü geride bıraktı. Çin tarafındaki kapanmalar sürmesi sonrası küresel büyüme üzerindeki baskıların artacağına dair kaygıları artarken piyasalarda satıcılı bir başlangıç yaptı. Bu satış dalgasıyla birlikte altın 1891 dolar/ons seviyesine kadar çekilen sarı maden, son bir ayın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Bir taraftan şahin FED beklentisi bir diğer taraftan küresel büyümenin yavaşlayacağına dair beklentiler altına sert satış getirdi. Böylesi bir günün kapanışını 1898 dolar/onstan yapan sarı maden, yüzde 1,8 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Gümüş geçtiğimiz haftayı sert kayıpla kapatmasının ardından bu haftaya da aynı şekilde kayıpla başladı.  24,16 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan beyaz maden, 23,61 dolar/onstan haftalık kapanış yaparken önceki güne kıyasla hanesine yüzde 2,3 kayıp yazmış oldu.

 

Platin de haftayı kırmızıda başlayan bir diğer kıymetli maden olurken, yine de günün en az değer kaybeden kıymetli madeni oldu. 923 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan kıymetli maden, 911 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 1,3 kayıp yazmış oldu.

 

Paladyum ise günün en çok değer kaybeden kıymetli madeni olurken, günlük kaybı yüzde 10’u aştı. Küresel büyüme dair kaygılar artması sonrası, 2367 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan paladyum, 2123 dolar/onstan günü tamamladı ve önceki güne kıyasla yüzde 10,3 kayıp yaşamış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünya fiyatlarının üzerinde 8 dolar/onsla işlemlerin gerçekleştiği bir seans geride kalırken, hacim açısından ortalama sayılacak bir gün yaşandı. Toplamda 1.342 kg altın, 3.876 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı